În Hong-Kong a reînceput destabilizarea

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Mii de protestatari au inundat, ieri, străzile din Hong Kong într-un marş pentru democraţie, desfăşurat la două luni după încheierea unor demonstraţii similare, dar de o amploare mai mare.

Simbolurile manifestaţiei au fost umbrelele galbene, iar motivul adunării l-a reprezentat „votul universal, adevărat”. Participanţii doresc ca Hong Kongul să-şi poată alege singur conducerea politică, fără validarea prealabilă a candidaţilor politici de către China. Până acum, autorităţile au fost destul de ferme în refuzul lor, iar anul trecut au înlăturat blocada impusă de protestari pe străzi.

Mişcarea politică din Hong Kong îşi trage inspiraţia din curentul „Occupy” şi are obiective aproape similare. De asemenea, jurnalişti independenţi nu au putut să nu remarce biografiile alambicate ale principalilor lideri ai mişcării. Astfel, Benny Tai, profesor de drept la Universitatea din Hong Kong şi principal lider al mişcării, este un obişnuit al NED (National Endowmnent for Democracy), un ONG american, foarte activ în ţările unde se doreşte o schimbare de regim politic. Altor lideri ai mişcării li s-au descoperit trasee similare şi încrengături cu reţele de subversiune politică. Simbolistica protestarilor derivă şi ea din „revoluţiile colorate”.

Ar mai trebui amintită, în acest context, situaţia economică excepţională a Hong-Kong-ului, aflat pe primele locuri la capitolul libertate economică, unde salariul mediu este peste 1600 de euro, iar şomajul practic inexistent. Dar subversiunea şi revoluţia nu au niciodată de-a face cu realitatea, ci se bazează pe manipularea şi vânzarea unor iluzii.

FOTO: Leung Ching Yau Alex/Flickr

Articole similare

Top