Citigroup investește 100 de miliarde de dolari în combaterea încălzirii globale

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Citigroup, una dintre cele mai mari bănci din lume, intenționează să investească 100 de miliarde de dolari în activități și programe destinate luptei împotriva încălzirii globale. În 2003, banca anunța că vrea să cheltuiască, până în 2013, 50 de miliarde de dolari pentru același obiectiv, doar că în intervalul amintit a primit 50 de milliarde din banii contribuabilor pentru salvarea de la faliment, pe lângă alte 200 de miliarde de dolari recepționate cu același scop prin diverse linii de finanțare guvernamentale.

Acum, banca dorește să finanțeze energia verde, programe de eficientizare a energiei, proiecte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. De asemenea, banca va investi în îmbunătățirea infrastructurii pentru a face mai bine față încălzirii globale. Comunicatul băncii este la fel de sec și plictisitor ca toate celelalte comunicate care anunță “un angajament profund pentru o creștere sustenabilă” .

Totuși, nici în acest caz banca nu se aventurează singură, ci alături de guvern, mai precis alături de administrația Obama, care garantează împrumuturile pentru proiecte verzi, în pofida unor falimente de răsunet gajate de stat, precum cel al producătorului de panouri solare Solyndra. Proiectul de buget al președintelui Obama prevede, în următorii ani, credite de 48 miliarde de dolari pentru industria verde, ceea ce va ajuta indiscutabil și instituțiile financiare implicate în zona asta.

Citi nu este singura corporație cu interese în zona asta, iar întrebarea legitimă este cine se opune totuși luptei împotriva încălzirii globale dacă marile companii, marii oameni politici, marile vedete, marii activiști sociali, marile ong-uri au cu toții același obiectiv? Sau mai bine spus, ce îi unește pe oamenii aceștia minunați, în afară de grija pentru râu și ram?

FOTO: Herve Boinay/Flickr

Articole similare

Top