Și familiile de culoare încep să refuze școala publică

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Aproximativ 220.000 de copii de culoare sunt educați acasă în Statele Unite ale Americii, conform unui raport al National Home Education Research Institute.

În prezent, aproape 10% din totalul celor instruiți acasă provin din rândul familiilor de culoare; pentru a avea o dimensiune a cifrelor, la nivel național, în jur de 16% din copiii educați în sistemul public sunt de culoare, ceea ce indică un interes considerabil în zona celor care, până mai recent, erau clienții favoriți ai sistemului public.

Motivele pentru această formă de educație sunt, de regulă, cele tradiționale, morale și religioase, dar mai există și ceva suplimentar. Părinții se plâng de așteptările joase pe care le au profesorii de la copiii lor și, mai ales, de intimidările, inclusiv rasiale, la care sunt supuși.

“Școlile se așteaptă ca micuții negri să se comporte ca niște fetițe albe, dar acest lucru nu este posibil și nu se va întâmpla niciodată. Pur și simplu sunt diferiți”, a declarat o mamă a unui copil școlit acasă.

“Cu toții am auzit de sistemul american de educație, cum nu este cel mai bun și rămâne în urmă în termeni de standarde internaționale. Dar este și mai rău pentru copiii negri, care sunt tratați ca și cum nu ar fi inteligenți și nu pot performa, motiv pentru care criteriile de evaluare pentru ei ar trebui să fie mai joase”, a afirmat un alt părinte.

Dacă școala publică are un efect catastrofal asupra unei categorii de persoane, atunci acel efect va fi îndreptat întotdeauna împotriva categoriei mai defavorizate din punct de vedere financiar sau social. Și asta deoarece aceia mai prosperi vor avea întotdeauna alternativele semi private. Pe de altă parte, aglomerarea unor copii diferiți în clase și impunerea unor standarde îndoielnice intensifică, dacă nu chiar creează rasismul. Peste toate, calitatea educației publice cu toptanul scade până la cote apropiate de analfabetism pentru toată lumea.

FOTO: US Department of Education/Flickr

Articole similare

Top