SUA își întăresc departamentul de contraterorism online

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

SUA doresc să-și creeze un department de comunicare online special dedicat luptei împotriva terorismului. În present, există o agenție guvernamentală, Center for Strategic Counterterrorism Communications (CSCC), dar care nu deține foarte multe resurse la dispoziție.

Astfel, guvernul american încearcă să adune sub o singură conducere mai multe departamente federale, inclusiv din Pentagon, pentru a transmite contramesaje în spațiul virtual.

“Suntem copleșiți numeric, așa că singura cale de a fi competitivi este de a agrega și hiperboliza conținutul existent”, a afirmat Richard A. Stengel, subsecretar de stat pentru afaceri publice și diplomație. Potrivit informațiilor oficiale, ISIS și suporterii săi produc peste 90.000 de tweeturi și alte mesaje pe zi în social media. Centrul va avea ca obiectiv contracararea acestor mesaje și preluarea unor teme ale aliaților, ale agențiilor nonguvernamentale prietene, ale profesorilor din mediul academic islamic ostili ISIS șamd.

Detaliile agenției urmează să fie puse la punct, dar strategia generală pare a fi gata, mai ales că zilele acestea are loc la Washington o conferință pe această temă, sponsorizată de Casa Albă și la care președintele Obama va rosti un discurs.

CSCC a fost înființat în 2011 chiar de către actualul președinte pentru a contracara în timp real poveștile presupușilor teroriști. Printre angajații agenției se află specialiști în media digitală cu abilități lingvistice în arabă, urdu, punjabi și somaleză. Între sarcinile postacilor se află și infiltrarea de mesaje pe siteurile de unde jihadiștii obișnuiesc să recruteze personal și să-și promoveze cauza.

Potrivit lui Richar Stengel, centrul nu va face altceva decât să utilizeze strategii deja folosite de mai toate companiile, mai ales că va avea la dispoziție peste 350 de conturi guvernamentale de Twitter. Un prim experiment pentru a vedea cum ar urma să funcționeze agenția a fost concretizat în condamnarea atacurilor asupra redacției Charlie Hebdo, a declarat Stengel, ceea ce explică avalanșa de mesaje “Je suis Charlie” ulterioară masacrului.

9792635075_84be7c2ef4_b

Guvernul SUA, de altfel, nu este singurul care a anunțat o implicare deschisă de amploare în strategii de manipulare a conținutului de pe internet. Recent, armata Marii Britanii vorbea despre formarea unei unități de 1500 de oameni pentru activități în media digitală.

FOTO: Spencer E Holtaway/Flickr, Elijah van der Giessen/Flickr

Articole similare

Top