Teologia statului minimal

Ştefan Bârgăoanu

Ştefan Bârgăoanu

Căsătorit, tată a doi copii. Softist (nu sofist) din 1998, Agile coach. Pasionat de Agile, Conservatorism și muzica bizantină.
Ştefan Bârgăoanu

Ultimele postari ale lui Ştefan Bârgăoanu (vezi toate)

Nu vă speriați, acesta nu este un articol teologic în adevăratul sens al cuvântului: nu am pregătire în domeniu și nu mă pricep (bine, unii îmi spun că nu mă pricep nici la ce am pregătire, dar aceasta este altă poveste…). Am totuși câteva lucruri de spus așa, ca simplu creștin drept-măritor.

Alegerile prezidențiale din Noiembrie (2014) au fost pentru destui români ortodocși prilej de sminteală, datorită susținerii mai mult sau mai puțin fățișe pe care o parte a ierarhiei și a clerului a arătat-o candidatului socialist.

Dincolo de absurdul alegerii – poate era mai ușor de înțeles dacă îl susțineau pe candidatul dreptei care, deși de altă confesiune, măcar nu era dușmanul religiei, așa cum sunt socialiștii – pe mine m-a frământat o întrebare: de ce au simțit unii din ierarhie și din cler nevoia să parieze pe unul dintre caii din această cursă?

Mulți alții și-au pus această întrebare și majoritatea răspunsurilor date susține una dintre două teze: a fost vorba fie de gelozie confesională (eventual și etnică), fie de lăcomie după banul public.

Prima teză pare foarte plauzibilă, mai ales prin prisma auto-identificării obsesive a candidatului socialist cu majoritatea confesională și etnică a țării. Fără îndoială, mulți sunt convinși că România trebuie condusă de un român ortodox, dar cred că la fel de adevărat este că predica PF Daniel din ziua celui de-al doilea tur de scrutin a rezonat în sufletele a și mai multora.

A doua teză este mai degrabă o explicație facilă și cam ranchiunoasă: Biserica are secole și secole de experiență în a obține favoruri de la orice conducere lumească, chiar și de altă religie, așa că nu cred că a existat o temere reală că vor fi pierdute alocările bugetare. Dar unii sigur s-au temut și de aceasta.

Eu propun însă o altă explicație: cred că pur și simplu, noi, Biserica Ortodoxă, nu avem o teologie a statului minimal.

În istoria sa bi-milenară, Biserica a avut în Stat fie un dușman de moarte, fie un partener împreună cu care a condus poporul. Biserica știe ce să facă în fața unui Dioclețian și știe ce să facă în fața unui Constantin, dar cred că nu are habar ce să facă în fața unui președinte în fruntea unui stat minimal.

În alte cuvinte, cred că Biserica nu știe să fie autonomă față de o putere lumească nici dușmănoasă și nici prietenoasă, ci care are alte treburi și este doar respectuos indiferentă.

Statul minimal înseamnă, în esență, că cetățenii își asumă cea mai mare parte a responsabilității pentru propria viață și nu apelează la stat decât atunci când au fost epuizate toate posibilitățile de a se descurca singuri ori împreună cu cei de aproape. Biserica Ortodoxă Română nu este pregătită pentru aceasta, așa cum nu sunt nici cei mai mulți dintre români.

Avem o tradiție a eroismului rezistenței și avem o tradiție a eroismului cuceririi, dar nu avem o tradiție a independenței. Banul văduvei este doar o figură de stil, noi vrem de fapt „mari ctitori de lăcașuri sfinte”. Nimeni nu spune nimic de suta de euro de la clasa de mijloc.

Aproape toate predicile pe care le-am auzit în anul care se încheie mi-au sunat ca niște lamentații: „ne este greu, să ne rugăm la Dumnezeu să ne fie bine”. Nimic despre înmulțirea talantului, nimic despre mândria banului muncit, nimic despre faptul că Dumnezeu nu ne-a făcut rebuturi, ci cetățeni ai Raiului.

Nu mă pricep la teologie, ci doar puțin la managementul proiectelor, dar cred că dacă Biserica nu descoperă repede clasa de mijloc și nu i se alătură acesteia în a fi independentă față de Stat, atunci o va pierde.

Îmi pare mie că Biserica îl citește numai pe Sf. Apostol Pavel* și îl uită pe Sf. Prooroc Samuel**.

Nu știu exact ce a vrut să spună Sf. Apostol în Romani 13:1-7, dar intuiesc un atașament conservator față de ordine – libertatea nu poate exista decât sub domnia legii.

Pe de altă parte, cred că Sf. Prooroc Samuel trebuie luat ca patron al mișcării conservatoare. Și mai cred că Biserica trebuie să dezvolte o teologie a statului minimal, pornind de la I Regi, 8:18!


* Noul Testament – Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel

13:1 Tot sufletul să se supună înaltelor stăpâniri, căci nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de Dumnezeu sunt rânduite.

13:2 Pentru aceea, cel ce se împotrivește stăpânirii se împotrivește rânduielii lui Dumnezeu. Iar cei ce se împotrivesc își vor lua osândă.

13:3 Căci dregătorii nu sunt frică pentru fapta bună, ci pentru cea rea. Voiești, deci, să nu-ți fie frică de stăpânire? Fă binele și vei avea laudă de la ea.

13:4 Căci ea este slujitoare a lui Dumnezeu spre binele tău. Iar dacă faci rău, teme-te; căci nu în zadar poartă sabia; pentru că ea este slujitoare a lui Dumnezeu și răzbunătoare a mâniei Lui, asupra celui ce săvârșește răul.

13:5 De aceea este nevoie să vă supuneți, nu numai pentru mânie, ci și pentru conștiință.

13:6 Că pentru aceasta plătiți și dări. Căci (dregătorii) sunt slujitorii lui Dumnezeu, stăruind în această slujire neîncetat.

13:7 Dați deci tuturor cele ce sunteți datori: celui cu darea, darea; celui cu vama, vamă; celui cu teama, teamă; celui cu cinstea, cinste. […]

** Vechiul Testament – Cartea întâia a Regilor

[…] 8:10 Și a spus Samuel toate cuvintele Domnului poporului care îi cerea rege

8:11 Și a zis: “Iată care vor fi drepturile regelui care va domni peste voi: pe fiii voștri îi va lua și-i va pune la carele sale și va face din ei călăreții săi și vor fugi pe lângă carele lui.

8:12 Va pune din ei căpetenii peste mii, căpetenii peste sute, căpetenii peste cincizeci; să lucreze țarinile sale, să-i secere pâinea sa, să-i facă arme de război și unelte la carele lui.

8:13 Fetele voastre le va lua, ca să facă miresme, să gătească mâncare și să coacă pâine.

8:14 Țarinile, viile și grădinile de măslini cele mai bune ale voastre le va lua și le va da slugilor sale.

8:15 Din semănăturile voastre și din viile voastre va lua zeciuială și va da oamenilor săi și slugilor sale.

8:16 Din robii voștri, din roabele voastre, din cei mai buni feciori ai voștri și din asinii voștri va lua și-i va întrebuința la treburile sale.

8:17 Din oile voastre va lua a zecea parte și chiar voi veți fi robii lui.

8:18 Veți suspina atunci sub regele vostru, pe care vi l-ați ales, și atunci nu vă va răspunde Domnul.”

8:19 Poporul însă nu s-a învoit să asculte pe Samuel, ci a zis: “Nu, lasă să fie rege peste noi,

8:20 Și vom fi și noi ca celelalte popoare, ne va judeca regele nostru, va merge înainte și va purta războaiele noastre […]

FOTO: Gerbrand van den Eeckhout – Ana, prezentându-l pe fiul ei, Samuel, marelui preot Eli; cca.1665

Articole similare

2 Comments

  1. gheorghe said:

    Citind articolul, am gasit de cuviinta sa privesc mai atent [putinele] date despre auto-prezentarea autorului, asa… ca sa pricep sursa de formare a opiniei („parerii”) exprimate.
    Deci: – ce ar fi „AGILE” si „Agile Coach”?
    Iata ce am gasit foarte semnificativ:
    “It is much more about helping people rethink their inbuilt assumptions and mental models.”
    Deci, „ajutorarea” oamenilor sa re-gandeasca presupunerile/premisele (… „credintele”!) si modelele mentale!
    OK – iata, cineva isi propune sa „ajute” oamenii sa-si schoimbe (practic) gandirea si elementele fundamentale – modelele.
    Deci, oamenii au nevoie de „ajutor” si cineva se ofera, desigur… dezinteresat – este doar o „parere”, nu-I asa? Presupus – cu bune (?) intentii.
    Am regasit „politetea” si logica utilizarii de termeni neutri, logici… dar si utilizarea NPL in a face „parerea” sa fie insusita de [unii] cititori.
    (NPL – „Programare Neuro-Lingvistica” = manipulare psihologica).

    Directia mesajului este astfel vazuta la lumina:
    – oamenilor nu le place ca Biserica sa deschida gura cand vine vorba de Stat, de politica, de alegeri
    – oamenii au nevoie de ajutor sa nu bage in seama ce spune Biserica
    Biserica – nu-i asa? – manipuleaza … citand pe Sf. Apostol Pavel si nu pe Sf. Prooroc Samuel (nu de alta, dar Apostol ar fi ibne sa nu fie mai „ceva” decat un Prooroc… Sa amintesc totusi ca ungerea lui Saul ca Rege de catre Samuel nu a „placut” lui Dumnezeu datorita alegerii oamenilor de a avea un Rege pe Pamant si nu in ceruri – dar asta este alta treaba, cu 1000 ani inainte de Hristos).
    – din fericire, doar un AGILE Coach [= atestat si pasionat motivator de schimbare a gandirii si modelelor] poate lamuri situatia … cu mijloacele aratate anterior
    – autorul [mai si afirma ca] nu este teolog dar citeaza extensiv religios, prin aceasta manifestand mai degraba „predicarea” de tip sectant decat argumentare, atitudine ne-specifica Ortodocsilor;
    (nu cunosc sursa, daca este crestina – stiut fiind ca ce s-a rupt de invatatura de la Hristos si Sfanta Traditie, adica cei „trecuti” la papistasism si protestantii contra papistasismului sunt eretici si anatemizati – adica in afara Bisericii lui Hristos)
    – afirmatia „multi sunt convinsi ca Romania trebuie condusa de un roman ortodox” induce indoiala ca asa ar trebui sa fie – ca si cum in „tara pasarilor” ar trebui sa „conduca” … sa zicem – un elefant; asta ar parea foarte normal, nu-i asa?
    Nu cumva functia/demnitatea de Presedinte are ca princuipala trasatura = REPREZENTAREA?
    Aici nu exista nici o indoiala- doar „morala” ca alegi ce ti se „pune pe taraba” ca nu ai de fapt de ales…
    – afirmatia precum ca „Biserica… a condus poporul”… in tara noastra, Biserica nu s-a ocupat niciodata cu „condusul” tarii in plan administrativ, militar… nu a avut ca obiectiv guvernarea treburilor tarii. Biserica s-a ocupat de indrumarea spirituala, sa nu amestecam lucrurile.
    Biserica Ortodoxa nu este doar institutia infiintata prin forta lumeasca a Statului, este soborul format din toti Ortodocsii, este vie si traitoare in lume – nimeni si nimic nu-i poate constata celui viu sa se exprime iar „parerile” contrare ori deviate nu-i pot anula acest drept fiind din start potrivnice, ne-ortodoxe.
    – aflu ca „ … nu avem o tradiție a independentei”. Aici chiar ca este interesant – fiecare roman pe care il cunosc vrea sa fie independent sub toate aspectele – sa nu ii sufle nimeni in ciorba, sa nu ii dea sfaturi, sa nu il deranjeze, sa nu il constranga, … sa aiba bani si .. (cum spune urarea) „sa aiba tot ce isi doreste!”
    Traditia independentei este in inima romanului fiind aerul libertatii si a bucuriei de a trai. Traditia asocierii, „intovarasirii” cu scopul respingerii dusmanului nu prea se intalneste, fiecare incercand sa isi rezolve singur aceasta chestiune… – desigur este o naivitate astazi sa crezi ca mai este posibil – materialiceste vorbind – si ii mai ramane credinta, desigur Ortodoxia care i-a dovedit si ramane singura traire mantuitoare=desavarsitoare in drumul spre insotirea cu Hristos in Imparatia Cereasca. Pentru majoritate, astea par povesti, pentru „practicieni” astea sunt „probleme psihice” si doar un „preparator mental” te mai poate „face bine”…
    In final, am si eu o „parere”: bine ca mai traiesc romani, bine ca nu si-au pierdut toti credinta Ortodoxa!
    Aceasta supravietuire „da de lucru” in plan material celor care [oricum] nu cred in suflet, adica nu cred in duhuri (si deci nici in Duhul Sfant – prin asta ne-crezand in Sfanta Treime) si – in concluzie – nu cred in Diavol.
    Simplu, inghetarea inimii ii face un fel de roboti (bine „pregatiti”!), demni urmasi ai… maimutei, rezultat biologic al manipularilor geneticew ale extraterestrilor..
    Ce sa inveti de la ei? Cand gasesti aprecieri nereale si afirmatii fara suport in adevar, oricat de frumos si politicos/civilizat s-ar exprima cineva, nu trebuie sa uitam ca:
    „Cel care se afla in inselarea prin „parere” capata o intelegere mincinoasa a tot ceea ce il inconjoara.
    El este inselat si inlauntrul sau, si din afara.
    Inchipuirea lucreaza cu multa putere in cei amagiti prin „parere”, insa lucreaza numai si numai pe taramul imaginarului.”
    (Sf. Ignatie Briancianinov, „Despre inselare”)

  2. victor said:

    @ gheorghe
    Biserica Securista/Ortodoxa ar face bine sa-si educe mai intai “lucratorii”. Deci daca nu va place mesajul atacati mesagerul ? Foarte crestineste. Sinteti atat de prosti ca va dati pe fata in toate ocaziile.
    Dar lumea s-a saturat de voi si de imbuibarea voastra. Degeaba aveti informatori platiti care pandesc toate blogurile si incearca sa schimbe opinia.
    Si cel mai important s-au saturat si stapanii de sus de combinatia asta diavoleasca intre asa-zisi oameni ai bisericii si slujbasii de la manastirea secu. Cei cu epoleti.
    V-ati batut joc de invataturile lui Hristos din ’44 incoace. A venit timpul sa platiti.

Comments are closed.

Top