Primele mere modificate genetic intră pe piață la anul

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Guvernul SUA a aprobat comercializarea primei generații de mere modificate genetic care rezistă oxidării. Fructele au fost dezvoltate de o companie canadiană și au drept caracteristică suplimentară față de merele obișnuite faptul că păstrează un aspect proaspăt chiar și după ce au fost tăiate sau lovite.

“Este o piatră de hotar și nu mai avem răbdare până când vor ajunge la consumatori”, a afirmat președintele companiei producătoare. Primul eșantion de mere modificate genetic ar urma să fie comercializat anul viitor.

Cu toate acestea, noile mere au atras criticile mai multor organizații și grupuri de consumatori. Acestea au avertizat că inițiativa reprezintă un experiment făcut pe oameni fără niciun motiv foarte bun. Doug Gurian Sherman, un om de știință și membru într-un grup pentru siguranța alimentară, a declarat că fructele modificate prezintă riscuri neluate în calcul. Pe de altă parte, guvernul American spune “e puțin probabil (ca merele) să aibă un impact semnificativ asupra mediului uman”.

The Food and Drug Administration (FDA) a recunoscut că investigarea noilor mere se va face pe baza unui proces voluntar. “Folosind o metodă științifică, FDA reglementează alimentele și ingredientele provenite din plante modificate genetic pentru a se asigura că sunt sigure pentru consum”, se arată pe siteul oficial al agenției.

Deci putem consuma liniștiți mere modificate genetic. Riscurile au fost evaluate pe baza unei înțelegeri cu firma producătoare, iar agenția utilizează metode științifice. Cine se opune, se opune științei și guvernului.

FOTO: Kasia/Flickr

Articole similare

Top