Platon si Aristotel scot studenţii americani în stradă

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Studenţii de la Universitatea Berkeley sunt revoltaţi deoarece Platon şi Aristotel sunt incluşi în programa şcolară, dar lipsesc, de pildă, disciplinele cu şi despre transexuali.

Ca urmare a acestei nedreptăţi istorice, doi studenţi de la instituţia californiană şi-au chemat colegii “Să ocupe Syllabus-ul”, pentru a întrerupe, astfel, opresiunea culturală.

Tinerii au publicat în “The Daily Californian”, o revistă independentă, un articol în care atrag atenţia asupra originilor nesănătoase ale autorilor din manuale: bărbaţi, albi, heterosexuali, cu venituri peste medie, din ţări imperialiste.

“Cursurile prezintă canonul clasic al teoriilor, începând cu Platon şi Aristotel, sărind apoi la filosofii moderi: Hobbes, Locke, Hegel, Marx, Weber şi Foucault. Toţi aceştia sunt bărbaţi albi, iar syllabus-ul nu include nici măcar o femeie sau o persoană de culoare”, au afirmat studenţii, cărora le-a scăpat din vedere, printre altele, orientarea sexuală a lui Foucault, probabil unul dintre cei care le-a inspirat gândul de rebeliune..

În aceste condiţii, singurul lucru care le rămâne de făcut este să înceapă cât mai rapid revoluţia culturală, să pună pe foc scrierile clasicilor şi să lanseze o varianta adusa la zi a cărţii roşii. Astfel, ei se vor putea asigura că epoca exploatării spirituale nu se va mai întoarce vreodată, iar apoi îşi vor putea împlini destinul de oi docile în drumul spre abator.

 

FOTO: Chris Beckett/Flickr

Articole similare

Top