Nu ne mai ajutați, că ne doare!

Ştefan Bârgăoanu

Ştefan Bârgăoanu

Căsătorit, tată a doi copii. Softist (nu sofist) din 1998, Agile coach. Pasionat de Agile, Conservatorism și muzica bizantină.
Ştefan Bârgăoanu

Ultimele postari ale lui Ştefan Bârgăoanu (vezi toate)

Nu știu alte sectoare cum sunt, dar în IT ne merge bine. De 15 ani încoace tot crește numărul firmelor, cresc salariile și crește cifra de afaceri totală a sectorului. S-a ajuns până acolo încât este mai mare mândrie astăzi să spui că ești programator decât doctor.

Dar probleme avem și noi, că suntem pe Pământ, nu în Cer.

Cea mai mare problemă pe care o avem este că producem prea puțin sub brand propriu, eventual pentru piața proprie. Vasta majoritate a domeniului nu face în fapt decât să vândă salariile mai mici din România, iar această fereastră de oportunitate nu va rămâne deschisă la nesfârșit.

A doua mare problemă cu care ne confruntăm este lipsa cronică de oameni. Oamenii potriviți și pregătiți sunt mult prea puțini pentru numărul de firme de pe piață și mai ales pentru planurile lor de viitor. Firmele își fură una alteia oamenii, cu efectele că aceștia stau prea puțin într-un loc pentru a aduce o contribuție semnificativă și că salariile cresc mult mai repede decât productivitatea, punând în pericol competitivitatea întregului sector.

În ceea ce privește prima problemă, lucrurile au început să se miște în direcția potrivită. Auzim din ce în ce mai des  cuvântul startup, semn că ne maturizăm ca domeniu, că ne asumăm riscuri mai mari și că ne îndreptăm, ușor, ușor, către activități mai creative, cu valoare adăugată mare, dincolo de simpla valorificare a ecartului salarial față de piețele mature.

Dar lipsa oamenilor ne sufocă, iar aici problema cea mare este că depindem stat, care are monopol pe sistemul de învățământ. Pur și simplu, statul, prin sistemul public de educație, nu produce atâția absolvenți de IT cât este piața în stare să absoarbă. La această limitare se adaugă și costurile pe care le au firmele cu educarea suplimentară a absolvenților insuficient de bine pregătiți.

Într-un singur cuvânt, a doua mare problemă a sectorului de IT românesc este statul. Statul român, chiar și când vrea să te ajute, tot rău îți face. Daravera cu ajutoarele de stat pentru IT este cel mai proaspăt exemplu.

Văzând geniile care ne guvernează că sunt prea puțini oameni pentru joburile existente și plănuite în IT, s-au gândit să facă ceva, că doar n-or sta cu mâinile în sân. Și singurul lucru care le-a trecut prin cap a fost să subvenționeze crearea de și mai multe joburi în IT.

Pentru aceia dintre dvs. care nu ați auzit știrea, în esență este vorba de subvenționarea de către stat cu milioane de lei a creării de noi locuri de muncă în IT, în anumite condiții, pe care trebuie să le îndeplinească firmele calificate.

Da, în loc să crească numărul de absolvenți, să ajute la recalificare sau orice altceva mai poate face minunatul stat social, ei au decis să ia bani de la popor ca să plătească cu ei crearea de încă și mai multe joburi, acolo unde nu lipsa joburilor e problema, ci lipsa oamenilor!

Un echilibru și așa foarte precar este astfel distrus din inepție, din neînțelegerea problemei. Ei o țin una și bună cu stimularea consumului, așa că stimulează „consumul” de angajați, nu „producția” lor.

Tiparul este cel cunoscut: statul încearcă să corecteze un dezechilibru creat de el printr-o intervenție care nu are alt efect decât adâncirea dezechilibrului.

Știu că vorbește invidia în mine, dar situația e absurdă: firmele calificate pentru subvențiile despre care vorbesc sunt printre cele mai mari din țară, care oricum își permit tot ce-și propun, și tot ele sunt plătite de către stat să ia oamenii de la celelalte firme! Ăștia bagă seu în carne grasă!!!

Aceste subvenții date aiurea, acolo unde chiar nu este nevoie de ele, sunt definiția capitalismului de cumetrie. Se spune că nebun nu este cel care cere, ci cel care dă, iar statul este nebun să dea subvenții acolo nu este nevoie de ele.

Nu ne mai ajutați, că ne omorâți cu totul!

Articole similare

Top