Lecții de corectitudine politică la Universitatea din Michigan

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Universitatea Michigan derulează o campanie în interioriul campusului prin care încearcă să-i facă pe studenți să evite folosirea unor cuvinte ofensatoare pentru sentimentele celorlalți.

Printre cuvintele problematice se află “nebun”, “retardat”, “gay”, “ghetto” și multe altele. Propoziții simple precum “aș vrea să mor” sau “testul acela m-a violat” sunt, de asemenea, interzise.

photo

Cuvântul “gay” este interzis și în aplicația Wordly, un joc interactiv de formare de cuvinte.

“Scopul campaniei constă în a încuraja oamenii să creeze o comunitate studențească pozitivă”, a afirmat, în limbajul de lemn al corectitudinii politice, purtătorul de cuvânt al Universității.

Programul a costat 16.000 de dolari și funcționează deja de un semestru, iar studenții au fost obligați să semneze o hârtie prin care se angajează să folosească un limbaj “inclusiv”. Ca urmare a campaniei derulate, pe holurile Universității au apărut postere oficiale cu mesaje de tipul “dacă ai ști că am crescut în sărăcie, ai mai folosi cuvântul ghetto?”.

Deși inițiatorii programului susțin că are un caracter voluntar, există o pronunțată notă coercitivă. De pildă, studenții care trăiesc în căminele campusului sunt presați să ia parte la seminarii despre cuvinte care rănesc, iar înainte și după seminarii trebuie să completeze formulare cu scopul de a se descoperi anumite predilecții sau idiosincrazii care ar putea să amenințe politica de incluziune a Universității.

În fapt, această tehnică de mărturisire a emoțiilor reprezintă o strategie clasică de reeducare, folosită cu precădere în mediile iezuite, dar și în serviciile secrete. La scară mai largă, proiectul Universității din Michigan nu este altceva decât un nou experiment în modelarea psihologică brutală a indivizilor către un tip uman lipsit de orice trăsături consistente. De altfel, astfel de programe sunt derulate cu mare entuziasm în mai toate centrele de învățământ americane, semn că proporțiile experimentului iau amploare.

FOTO: Ian Freimuth/Flickr, Anacronic.ro

Articole similare

Top