Egiptul îi răzbună în Libia pe cei pe care îi omoară acasă

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Egiptul a decis să răzbune execuția celor 21 de creștini copți, decapitați în Libia de milițiile ISIS. Drept urmare, guvernul de la Cairo a trimis avioane militare pentru a bombarda pozițiile militanților și depozitele de armamente. Ce a mai rămas din statul libian a condamnat acțiunea ca o încălcarea a suveranității țării, iar de aici lucrurile pot escalada în continuare.

Semnificativă este, însă, ipocrizia autorităților egiptene, care pe de o parte se simt ultragiate de barbaria ISIS, în timp ce pun umărul serios la alungarea comunităților de copți din țară.

Creștinii nu au dus-o niciodată foarte bine în Egipt, însă situația s-a înrăutățit considerabil de la îndepărtarea regimului Mubarak, de altfel nici acesta un model de bunăvoință față de minoritățile religioase. În 2011, soldații egipteni au deschis focul și au omorât 23 de copți, rănind mai mult de 200, care protestau împotriva demolării unei biserici. De asemenea, mai multe lăcașe de cult au fost incendiate, iar creștinii expulzați din locurile de baștină. Alții au fost bagați în pușcării pentru insulte la adresa Islamului. Manastirea Sf. Ecaterina din peninsula Sinai, una din cele mai vechi și importante din lume, se află de mai mult timp sub atacurile constante ale beduinilor, care au impus călugărilor o taxă de 21.000 de dolari. Autoritățile nu s-au lăsat mai prejos și au impus propriul lor impozit pentru mănăstire, din cauza trapezei, văzută ca o sursă de îmbogățire pentru monahi. De la schimbarea de regim politic din Egipt, 100.000 de copți au părăsit țara, iar una dintre cele mai vechi comunități de creștini este acum pe cale de dispariție.

Același scenariu s-a repetat invariabil în Orient, peste tot unde ’Primăvara Arabă’ a triumfat. Când contează doar masacrele ISIS, lumea civilizată poate închide ochii complet la coșmarul creștinilor.

Articole similare

Top