“Urzeala tronurilor”, acuzat de rasism

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Nathalie Emmanuel, actița care joacă rolul unei sclave în serialul ”Urzeala Tronurilor”, a acuzat recent de rasism serialul american.

„Cred că un serial cu adevărat bun poate crea personaje de toate rasele și culorile care să aibă putere și educație. Să nu fie doar un stereotip despre „persoana albă și puternică” și „sclavul de culoare” – cred că asta este puțin mai complicat”, a afirmat Emmanuel.

Încă de la apariția filmului, în 2011, au apărut critici privind rasismul serialului, motivul fiind distrbuția „prea albă”. De asemenea, serialul a întâmpinat critici referitoare la ’clișeele’ rasiale folosite.

Culmea este că în film personajul interepretat de Emmanuel are un rol mult mai proeminent decât cel alocat în carte. “Producătorii filmului doar arată o fată care a găsit ceva în neregulă și face și ea ce poate. A aduce în discuție rasa – evident că este relevant, chiar dacă nu este în mod neapărat despre asta”, a spus actrița.

Întrebat de lipsa multiculturalismului din cărți, George R. R. Martin a scris: „Westeron (locul fantastic în care se desfășoară povestea – n.r.) este situat temporal în jurul anului 300 d. Hr. și este departe de diversitatea Americii de azi, bineînțeles… dar, acestea fiind spuse, o să am „personaje de culoare” cu roluri importante în „Wind of Winter” (următorul roman al autorului)”.

Așadar, autorul și-a însușit deja critica constructivă, iar lumea așteaptă nerăbdătoare să vadă la lucru noile clișee de tip holywoodian, cu ticăloși albi și salvatori ai planetei din rândul altor rase.

FOTO: sweetonsigmafilms/Flickr

Articole similare

Top