Serviciile secrete și starea vremii

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Serviciile secrete americane încearcă să manipuleze vremea, conform unui om de știință foarte respectabil, citat de “The Guardian”.

Alan Robock a atras atenția asupra finanțării de către CIA a unui raport al National Academy of Science legat de combaterea încălzirii globale, fără ca agenția să precizeze ce interese are. În principiu, geoingineria încearcă să combată încălzirea globală prin eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă și prin reducerea căldurii solare, printre altele.

Până nu demult, era răspândită ideea că implicarea serviciilor de informații în programe de modificare a climei pentru scopuri ascunse constituie o aberație provenită din mintea celor se ocupă de teoria conspirației.

Totuși, așa cum exemplifică succinct ziarul britanic, a face din vreme o armă periculoasă nu e nimic nou. În urmă cu 99 de ani, experimentele militare de la unitatea militară din Orford Ness încercau să producă nori artificiali prin care să deruteze aparatele de zbor germane în timpul Primului Război Mondial. În 1967/8, Operațiunea Popeye, desfășurată de SUA în Vietnam, a reușit să crească precipitațiile cu 30% în Vietnam pentru a îngreuna mișcările soldaților asiatici și accesul lor la resurse. De asemenea, Royal Society a publicat în 2009 o lucrare amplă în care a documentat și argumentat soluțiile extreme de modificare a vremii, precum erupția vulcanilor. Programul armatei SUA, HAARP, de cercetare asupra frecvențelor aurorale a stârnit și el numeroase controverse, însă se va închide anul acesta.

În sumă, preocuparea pentru schimbări climatice este o constantă în activitățile serviciilor de informații și ale armatelor, iar paravanul comod, “soluții contra încălzirii globale”, nu ar trebui să ne păcălească.

FOTO: kakela/Flickr

Articole similare

Top