Vlad Liceac
Ultimele postari ale lui Vlad Liceac (vezi toate)
- Citigroup investește 100 de miliarde de dolari în combaterea încălzirii globale - 20 februarie 2015
- Există și proprietari de cinema care refuză “Fifty shades of gray” - 20 februarie 2015
- Catolicii țin post pentru încălzirea globală - 19 februarie 2015
Falimentul școlilor publice este scos în evidență și de numărul tot mai mare de copii care refuză sistemul și sunt educați de părinți acasă. Actrița Emma Thompson și soțul ei, Greg Wise, au decis să își scoată fetița de 15 ani din învățământ public și să o educe acasă.
“Îi place să învețe și este teribil de concentrată și muncitoare, dar nu îi place senzația de fabrică de cârnați a școlilor formale. Nu mă pot opune la așa ceva”, a declarat Thompson. Potrivit celor doi părinți, educația fetiței va fi asigurată de tutori, dar încă există discuții asupra materiilor potrivite pentru copil. “Ar trebui să ne rezumăm la latină și o formă de dans” a glumit Greg Wise.
În Anglia și în Țara Galilor sunt aproximativ 60.000 de copii educați acasă, iar aceștia au posibilitatea să nu urmeze curricumul oficial și să își adapteze materiile în funcție de preferințe.
“Școala nu se potrivește pentru toți și este minunat că există o soluție de avarie precum educația acasă. Mulți copii suferă de anxietate la școală, sau le vine greu să aibă de-a face cu presiunea examenelor. În alte cazuri sunt plictisiți de materiile predate”, a afirmat președinta unui grup de homeschooleri.
Deși este dificil de contestat decadența sistemului public de învățământ, nu este mai puțin adevărat că există foarte multe căutări, mai mult sau mai puțin fericite, în direcția alternativelor. Școlile confesionale, acolo unde există calitate, pot fi o soluție, însă cea mai sigură metodă de succes rămâne imitația clasicilor. Iar cine are răbdare să arunce un ochi fugar pe orice istorie a educației sau măcar pe o biografie a unui om instruit până la începutul secolul XX va putea observa că există o recurență care poartă numele de “trivium” și “quadrivium” și care este responsabilă de alonja intelectuală a predecesorilor. Cu alte cuvinte, educația acasă reprezintă în mod cert un pas înainte față de sistemul public, dar problemele nu se sfîrșesc acolo.