Oamenii cu avioane personale doresc interzicerea maşinilor

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Aproximativ 90 de trilioane de dolari sunt necesari pentru remodelarea tuturor oraşelor pentru ca acestea să nu mai aibă nevoie de automobile, a rezultat din discuţiile purtate de liderii lumii la Davos, acolo unde săptămâna trecuta au aterizat 1700 de avioane private.

Ideea a fost înaintată de fostul vicepreşedinte american Al Gore şi de fostul preşedinte al Mexicului Felipe Calderon. Ţelul celor doi îl reprezintă remodelarea oraşelor, astfel încât acestea să nu mai fie surse de poluare şi să nu mai contribuie la încălzirea globală. În sprijinul aberaţiei, cei doi au citat un studiu al Comisiei Globale pentru Economie şi Climat, în fapt o instituţie paravan, care susţine că oraşele fără maşini sunt „mai productive, mai incluzive social, mai curate, mai liniştite şi mai sigure”.

Eliminarea maşinilor ar urma să fie completată de alte măsuri precum relocarea unui număr cât mai mare de indivizi din comunităţile rurale în zonele urbane.

„Greşeala pe care am facut-o în Mexic a fost să lăsăm oraşele să se dezvolte de capul lor, iar rezultatul a fost un haos”, a afirmat Calderon.

Argumentul său este etalon pentru socialismul tehnocratic care a invadat spaţiul public în ultimii ani. Orice disfuncţionalitate este pusă în cârca pieţei libere şi a unor presupuse dereglementări pentru a justifica imediat o intervenţie mai agresivă din partea statului. De altfel, oraşele din toată lumea reprezintă un model de studiu pentru intruziunea masivă a birocratiei, care merge de la fixarea preţului la chirii, până la amplasarea unor piste de biciclete pe care nu merge nimeni. În acest sens, capitala României ar putea constitui un excelent studiu de caz.

Revenind la ideile lui Gore, care de fapt sunt una singură – „încălzirea globală” – ele sunt decupate din manifestul comunismului verde, „Agenda 21”, implementata cu spor, sub egida Natiunilor Unite, în aproape toate municipalităţile din România sau aiurea.

FOTO: World Economic Forum/Flickr

Articole similare

Top