Ipocrizia nu cunoaşte limite în cazul pilotului iordanian

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Lumea civilizată a luat foc după ce un pilot iordanian a fost ars de viu de către islamiştii ISIS. Regele Abdullah al Iordaniei a declarat că nu va lăsa barbaria nerăzbunată şi îi va urmări pe fundamentalişti până va rămâne “fără gloanţe şi benzină”. A citat şi din Clint Eastwood, pentru a fi mai convingător, iar planeta a aflat astfel cât de mare este pericolul ISIS. Peste tot au circulat imaginile, peste tot oamenii s-au indignat şi au spus că trebuie făcut ceva.

Doar ipocrizia a fost mai mare decât indignarea. Iordania a susţinut aproape în mod oficial militanţii ISIS. Un centru de comandă a existat în Amman, prin care vehicule, arme grele şi muniţie au fost direcţionate către rebelii fundamentalişti din sudul Siriei. Ammanul a oferit informaţii strategice privind punctele slabe ale armatei siriene. Serviciile de securitate iordaniene au lucrat împreună cu cele ale altor state arabe pentru a-i ajuta pe islamişti să obţină muniţie şi să treacă graniţa în Siria. Până şi New York Times a vorbit despre “podul de arme” dinspre Iordania către Siria. The Guardian a scris pe larg despre pregătirea militară oferită pe pământ iordanian militanţilor de către aliaţii europeni, până într-acolo încât chiar preşedintele Siriei a avertizat Ammanul că se implică într-un joc periculos. Implicarea Iordaniei şi a ţărilor NATO în pregătirea şi înarmarea islamiştilor a devenit un fel de “secret al lui Polichinelle”.

Dar pentru consumatorii de jurnale TV e mai comod să creadă că lumea se împarte în islamişti răi şi occidentali buni, că islamiştii s-au pregătit de capul lor şi au construit o armată de peste 80.000 de oameni peste noapte, fără niciun fel de finanţare sau logistică apuseană, iar acum vor să realizeze marele califat, să cucerească Golful şi Vestul. Nu contează cât de mult sfidează raţiunea şi informaţiile oficiale, importantă este existenţa unui duşman simbolic.

FOTO: Russell Mondy/Flickr

Articole similare

Top