Cu toată lumea la psihiatru

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Absolut fiecare politician, inclusiv David Cameron, trebuie să caute ajutor profesionist în ceea ce privește sanătătatea mintală, afirmă Alastair Campbell, fostul purtător de cuvânt al lui Tony Blair.

Psihiatrii ar putea ajuta la eliberarea de stres în perioada premergătoare alegerilor și totodată la dezvoltarea de abilități cognitive și emoționale necesare pentru ca policienii să devină lideri mai buni. Fostul om de comunicare din Downing Street susține, de asemenea, beneficiile consilierii de cuplu pentru politicieni, amintind de exemplele lui Tony Blair și Gordon Brown.

Potrivit lui Campbell, politicienii moderni sunt mai puțin eficienți decât sportivii și decât oamenii de afaceri, domenii unde psihologia, spune el, joacă un rol important pentru îmbunătățirea performanțelor.

Politicienii evită psihiatrul din motive subiective, mai precis din orgoliu, a afirmat fostul purtător de cuvânt, dar și pentru că se tem de reacțiile din presă. Campbell a sugerat că psihiatria ar fi putut ajuta la alungarea depresiei pentru Tony Blair, anterior alegerilor din 2005 din Marea Britanie, însă fostul prim-ministru ar fi mărturisit că nu este pregătit să meargă atât de departe.

De remarcat că recomandările lui Campbell nu merg în direcția unei lecuiri de putere, o patimă descrisă amplu în scrierile moraliștilor, ci alături de spiritul epocii, dominat de cultura imaginii și a relațiilor publice. Asta fără a lua în calcul probleme legate de psihiatrie în sine. Secundar, astfel de pledoarii pentru terapie de specialitate întăresc ideea unei lumi bolnave, incapabilă să facă față dificultăților inerente vieții, dependentă de medici și medicamente, de la cei mai mici până la cei mai puternici.

FOTO: David/Flickr

Articole similare

Top