Cimpanzeii de la Zoo au dobândit accent scoțian

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Un grup de cimpanzei a fost mutat de la o gradină zoologică din Scandinavia în Scoția, la Edinburgh, iar in decurs de numai trei ani, maimuțele au început să aibă un accent specific zonei, potrivit rezultatelor unei cercetari realizate de Universitățile din Zurich și York.

Cimpanzeii nou veniți au folosit la început un limbaj cu tonalități diferite de cel al cimpanzeilor din Edinburgh, dar cu timpul și-au adaptat sunetele emise la cele ale animalelor native. De pildă, cuvântul “măr” a fost pronunțat cu tonalitățile joase caracteristice accentului scotian.

De aici nu a mai fost decât un pas până când oamenii de știință să susțină ideea unei corelații între modul în care învață limbajul persoanele și animalele.

“Aceste descoperiri ar putea arunca o lumină asupra originilor evolutive ale acestor abilități. Faptul că atât oamenii, cât și cimpanzeii au această abilitate fundamentală sugerează că strămoșul nostru comun, care a trait în urmă cu șase milioane de ani în urmă, ar fi putut să învețe social vocalizările referențiale”, a declarat un professor de la Universitatea din Zurich.

Alte indicii și descoperiri alte studiului nu au fost evidențiate, dar a fost suficient pentru a construi o întreagă teorie cu privire la ce s-a petrecut în urmă cu milioane de ani, în jurul unor sunete emise de niște maimuțe la zoo. Trebuie amintit în context că dezbaterea în jurul originii limbajului la om cunoaște numeroase dezbateri și controverse, iar chestiunea limbajului la cimpanzei a fost rezumată de Noam Chomsky: “E la fel de probabil că o maimuță ar putea avea abilități lingvistice pe cât este de probabil că există o insula undeva unde se află o specie de păsări care nu știu să zboare, dar îi așteaptă pe oameni să le învețe să o facă”.

Însă evoluționismul trebuie împins înainte prin orice mijloace, iar studiile pretins științtifice reprezintă cea mai bună metodă de a vinde ideea unui public “neîndoctrinat, cu spirit critic, deschis la minte”.

FOTO: Rhys Davenport/Flickr

Articole similare

Top