Banca Centrala Germană se transformă oficial in banca centrală a Școlii Austriece

Vinerea trecută, la un seminar economic găzduit de publicația germană Süddeutsche Zeitung, președintele Buba (Deutsche Bundesbank), a respins categoric pretențiile guvernelor insolvabile și necompetitive ale Europei ca Germania să preia, ca de obicei, pe umerii ei salvarea economică a zonei euro. Dupa cum comentează ZeroHedge, Jens Weidmann, președintele Buba, a respins vineri, într-o manieră tipic germană, apelurile la un plan german de stimulare a zonei euro, spunând că doar reformele structurale și mai multă competitivitate pot relansa economiile din zona euro.

Apelurile la un plan de stimulare a investitiilor publice in Germania pentru a impulsiona economia in zona euro sunt deplasate.

Pe scurt, Weidmann refuză să “treacă la treabă” pentru o gramadă de politicieni corupți și habarniști.

Weidmann a precizat că este greșit să crezi că politica monetară a băncii centrale poate rezolva problemele economice ale blocului european.

Este o iluzie să credem că mijloacele de politică monetară pot susține în mod permanent potențialul de creștere economică, ori să creeze locuri de muncă durabile. Acestea nu pot fi obținute decât prin reforme structurale, pentru că creșterea economică și locurile de muncă apar acolo unde avem companii inovative, produse competitive, angajați bine instruiți si motivați.

Europa este alergică la reforme structurale, dând vina pe diabolica “austeritate” pentru situația deplorabilă în care se află (cumva paradoxal pentru un continent unde recordurile datoriilor sunt bătute în fiecare trimestru), când, de fapt, ceea ce cauzează depresia europeană prelungită este criminalitatea, corupția, favoritismele și alocările greșite de capital.

Dar astea nu sunt noutăți. Ceea ce a fost cu totul nou și notabil în intervenția lui Weidman a fost atacul deschis la stupiditatea gândirii economice keynesiene însăși. După cum spune Bloomberg: Jens Weidmann a spus la evenimentul de la Berlin că prețurile de consum în zona euro “sunt puternic influențate de prețul energiei care trece acum printr-un șoc pozitiv”. Sugerând chiar că stimulentul pe care europenii îl așteaptă tocmai a fost furnizat prin căderea prețului țițeiului: “un efect stimulativ vine dinspre pretul energiei – e ca un mini pachet stimulativ.”

Adică deflația, cel mai mare bau-bau posibil, după gândirea voodoo-economică keynesiană, este bună.

FOTO: zerohedge.com

Articole similare

Top