Bogdan Glăvan
Ultimele postari ale lui Bogdan Glăvan (vezi toate)
- Liberalismul care îmi place. Educația - 22 mai 2018
- Dar fără stat, cine ar construi tramvaie? - 8 noiembrie 2017
- De ce cresc dobânzile, Mitică? - 11 octombrie 2017
Cam așa arată datele bilanțiere pe 2014, active foarte lichide în valoare de 178 mld. dolari.
Cu venituri anuale estimate la peste 180 de miliarde dolari (aproape PIB-ul României), Apple are doar 93 000 de salariați (România are vreo 5 milioane).
Diferența este că Apple nu arde gazul ca fabricile lui Ion Niculae, nu vinde produse toxice ca sistemul bancar românesc ș.a.m.d., ci produce bunuri foarte cerute pe piață: telefoane, tablete și computere pe care le vinde în cantități de zeci de milioane de unități anual.
Apple a investit în cercetare 6 miliarde dolari anul trecut, guvernul României de vreo 15 ori mai puțin. De fapt, bugetul pentru R&D al Apple este fix cât bugetul combinat al educației și cercetării de la noi – care acoperă costurile de școlarizare pentru milioane de elevi și studenți + investiții în clădiri și echipamente. Nu sugerez că ar trebui ca statul să investească mai mult în educație, din contră, ci doar de dragul comparației.
Pe final, quick quiz: cum credeți că ar fi afectată Apple de sperietoarea sperietorilor, bomba bombelor și mama tuturor crizelor: de deflație? Hm? Și continuarea: companiile sănătoase, care chiar produc ceva pentru piață, nu pentru stat, care nu și-au construit imperii de carton prin îndatorare la bănci ci prin inovații și eficiență – ajung ele vreodată în faliment dacă, vai, ne macrodestabilizăm? Dar atunci care sunt companiile care au nevoie de tipărire de bani, de extinderea creditului și de investiții publice?
FOTO: Steve Rhodes/Flickr