Apple – cea mai “lichidă” instituție, după banca centrală!

Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan

Profesor universitar de economie, autor al site-ului Logica Economică (www.logec.ro).
Bogdan Glăvan

Ultimele postari ale lui Bogdan Glăvan (vezi toate)

Cam așa arată datele bilanțiere pe 2014, active foarte lichide în valoare de 178 mld. dolari.

Apple

Cu venituri anuale estimate la peste 180 de miliarde dolari (aproape PIB-ul României), Apple are doar 93 000 de salariați (România are vreo 5 milioane).

VanzariDiferența este că Apple nu arde gazul ca fabricile lui Ion Niculae, nu vinde produse toxice ca sistemul bancar românesc ș.a.m.d., ci produce bunuri foarte cerute pe piață: telefoane, tablete și computere pe care le vinde în cantități de zeci de milioane de unități anual.

Apple 2

Apple a investit în cercetare 6 miliarde dolari anul trecut, guvernul României de vreo 15 ori mai puțin. De fapt, bugetul pentru R&D al Apple este fix cât bugetul combinat al educației și cercetării de la noi – care acoperă costurile de școlarizare pentru milioane de elevi și studenți + investiții în clădiri și echipamente. Nu sugerez că ar trebui ca statul să investească mai mult în educație, din contră, ci doar de dragul comparației.

Pe final, quick quiz: cum credeți că ar fi afectată Apple de sperietoarea sperietorilor, bomba bombelor și mama tuturor crizelor: de deflație? Hm? Și continuarea: companiile sănătoase, care chiar produc ceva pentru piață, nu pentru stat, care nu și-au construit imperii de carton prin îndatorare la bănci ci prin inovații și eficiență – ajung ele vreodată în faliment dacă, vai, ne macrodestabilizăm? Dar atunci care sunt companiile care au nevoie de tipărire de bani, de extinderea creditului și de investiții publice?

 

FOTO: Steve Rhodes/Flickr

Articole similare

Top