Știința, pregătită să lecuiască iubirea

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Oamenii de știință sunt pe cale să descopere un tratament revolutionar, ca toate tratamentele, împotriva dragostei. Întrebarea care se pune este de ce ar căuta cineva sa neutralizeze prezența unor sentimente umane, iar aici răspunsul ține, bineînțeles, de “ultimele descoperiri în domeniu”.

“Studii recente asupra creierului au arătat că există paralele extinse între efectele unor droguri care creează dependență și experiența faptului de a fi îndrăgostit. Amândouă activează sistemul de recompense al creierului, ne copleșesc până într-acolo încât uităm de alte lucruri și ne pot face să ne retragem când dispar. Se pare că nu este doar un clișeu când se spune că dragostea este ca un drog: în termeni de efect asupra creierului, ele ar putea fi echivalente neurochimic”, a afirmat neuro-eticianul Brian D. Earp.

De aici până la ideea că dragostea ar trebui tratată cu medicamente nu a mai fost decât un pas, iar omul de știință este gata să-l facă. Ba mai mult, aduce în sprijin și exemplul rabinilor ultraortodocși care prescriu antidepresive pentru studenții lor pentru a le reduce libidoul.

“Îți poți imagina o situație în care experiența sentimentală a cuiva este atât de dureroasă și totuși atât de irezistibilă încât îi subminează capacitatea de a gândi rațional pentru sine”, a mai spus Earp.

În fine, este clar că pentru neuro-eticianul de mai sus nu există problemă umană care să nu poata fi rezolvată pe baza unei formule chimice. Pe de altă parte, strădaniile în direcția asta amintesc de distopiile lui Aldous Huxley, unde o pastilă de soma rezolva tensiunea erotică și socială. “Minunata” lume nouă prinde contur pe zi ce trece.

FOTO: Carmen Eisbär/Flickr

Articole similare

Top