Stephen Hawking avertizează: contactul cu extratereștrii ar putea fi catastrofal pentru omenire

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Fizicianul Stephen Hawking a avertizat oamenii de știință să nu trimită mesaje în spațiu pentru a da semnale extratereștrilor deoarece un eventual contact cu ET ar putea fi catastrofal pentru oameni.

“Dacă extratereștrii ne vizitează, rezultatul va fi asemănător cu debarcarea lui Columb în America, un eveniment nu foarte fericit pentru indieni”, a spus Hawking.

În mediile științifice și pseduoștiințifice, deși e greu astăzi de făcut o distincție clară, circulă ideea că din moment ce nu suntem singuri în Univers, trebuie gasită o modalitate de a intra în contat cu extratereștrii. Așa că Institutul pentru Căutarea Inteligenței Extratestre a dezvoltat un program prin care se trimit semnale în spațiu pentru a anunța ceilalți locuitori ai universului de existența noastră. Poate părea o glumă proastă, dar în proiect sunt implicați și oameni cu notorietate precum consultantul NASA, David Brin, care a recomandat o conlucrare a întregii umanități pentru acest ideal care ar “schimba destinul uman”.

Sunt două lucruri relevante de notat în toată această poveste. Primul are de-a face cu idolatrizarea Științei și transformarea ei într-un cult. De pildă, orice istorie religioasă despre sfinți, minuni și har este rapid pusă pe rindeaua empiristă și apoi luată în derâdere. Dar dacă Știința, prin preoții ei, discută cu seriozitate despre extratereștri, atunci chestionarea versiunii oficiale te aruncă în tagma nefrecventabililor. Trebuie să ascultăm cuminți aberațiile și născocirile din mințile tulburate ale presupuselor genii. Nu există nicio dovadă în sensul vieții extratereste, dar asta nu are importanță. Dacă este posibil, atunci există, ni se transmite din bisericile scientismului. Sigur că tipul ăsta de presupoziție nu funcționează niciodată pentru ipoteza creaționistă, deoarece ea trebuie exclusă din capul locului, dacă suntem oameni serioși.

Al doilea lucru ține de proiectul politic din spatele ideii extraterestre și anume unificarea lumii sub deviza unui dușman comun. Ideea apare la H.G. Wells, John Dewey, Ronald Reagan și mulți alții. În fapt, toată povestea despre existența în univers a unor alte civilizații reprezintă o găselniță pentru centralizare politică la nivel global. James Corbett a detaliat recent istoria acestei idei într-un podcast reușit, cu foarte multe trimiteri interesante.

 

FOTO: Eric Leslie/Flickr

Articole similare

Top