Singurul arestat al CIA în cazul programului de tortură a fost eliberat

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

John Kiriakou, oficialul CIA care a dezvăluit tortura practicată în închisorile americane, a fost eliberat din închisoare după ce a ispășit o pedeapsă de 2,5 ani. El este singurul angajat al agenției americane de informații care a suferit vreo pedeapsă în acest scandal.

Condamnarea lui Kiriakou a survenit după ce a dezvăluit pentru New York Times detalii despre programul de interogare a deținuților, dar și numele unui angajat al CIA implicat, cu toate că ziarul nu a publicat niciodată identitatea agentului respectiv.

La ieșirea din pușcărie, Kiriakou a declarant că se simte ruinat finaciar și personal, deși a meritat să facă acest sacrificiu: “Sunt mândru de rolul pe care l-am jucat în a interzice prin lege tortura în SUA.”

Un raport al Senatului American a confirmat anul trecut dezvăluirile lui Kiriakou și a condamnat CIA pentru rolul jucat în interogările derulate după atentatele de la 11 septembrie. Oricât ar încerca unii să spună că aceste practici au fost necesare, nu a fost așa, a mai spus fostul oficial guvernamental.

România s-a aflat și ea pe lista închisorilor secrete ale CIA, iar primii anchetați ar fi ajuns în țara noastră în 2003. Potrivit Washington Post, agenția americană ar fi mituit mai mulți oficiali români pentru a-și asigura cooperarea și sprijinul în anchetele ilegale desfășurate aici. În România, scandalul a rămas fără vreo urmare publică și a dispărut rapid de pe agenda publică.

FOTO: Truthout.org/Flickr

Articole similare

Top