Iadul alb a refuzat să vină

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Mass media de peste Ocean a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute apropierea unei furtuni de zăpadă fără precedent, care urma să afecteze 60 de milioane de persoane. Mai multe aeroporturi, porturi, drumuri şi autostrăzi din New England trebuiau să fie închise, oamenii au fost avertizaţi că urmează o apocalipsă, aşa că panica a început să funcţioneze. Circulaţia în New York a fost oprită, şcolile nu s-au deschis, iar oamenii au primit recomandări să nu iasă din casă şi să-şi facă provizii de mâncare şi energie, drept pentru care au luat cu asalt supermarketurile.

După care aceleaşi autorităţi au oferit pe tavă capul vinovatului.

„Avem de-a face cu o recurenţă a acestor condiţii meteo extreme, fie că vorbim de uraganul Sandy sau de zăpadă de peste doi metri, iar responsabile sunt schimbările climaterice. Trebuie să ne adaptăm şi este ceva foarte costisitor şi foarte periculos”, a declarat guvernatorul New York-ului, Andrew Como.

Tot narativul panicii a constat în identificarea „încălzirii globale” sau, mai nou, a „schimbărilor climaterice”, cu fenomenul meteo care urma să se abată peste coasta de est a SUA. Jurnaliştii mainstream au preluat clişeele şi le-au dus mai departe spre populaţie, pentru ca toată lumea să priceapă odată cine este vinovatul şi de ce trebuie combătut.

Surpriza a apărut în zilele următoare, când iadul alb şi-a făcut apariţia sub forma unei relative banale ninsori, un fenomen, de altfel, foarte întâlnit iarna.

Autorităţile nu au simţit ridicolul situaţiei şi s-au declarat mulţumite de mobilizarea declanşată. „Mai bine acţionezi aşa, dacă există un indiciu de pericol”, a declarat acelaşi Como.

FOTO: Anthony Quintano/Flickr

Articole similare

Top