The Hobbit Party: Viziunea asupra libertății pe care Tolkien a avut-o, iar Occidentul a uitat-o

Bogdan Stanciu

Bogdan Stanciu

Bogdan Stanciu lucrează în domeniul non-profit din 2003. Este președintele a 3 ONG-uri: PRO VITA București, care promovează valorile familiei și ale vieții dintr-o perspectivă conservatoare (www.provitabucuresti.ro); Societatea Tolkien din România (www.tolkien.ro), asociație culturală care propune publicului român opera și personalitatea scriitorului și profesorului universitar britanic John Ronald Reuel Tolkien; Darul Sunetului, unde încearcă să facă mai bună viața copiilor cu handicap auditiv. Este tatăl unei fete cu un astfel de handicap. Are studii în chimie și inginerie. Deține și o calificare în domeniul artei fotografice (publică pe blogul www.eyeswideshut.ro).
Bogdan Stanciu

Oricine a citit Hobbitul și Stăpânul Inelelor a înțeles că autorul ura tirania, dar puțini știu că Tolkien, care se descria pe el însuși ca un hobbit, „în toate, mai puțin mărimea”, era, chiar după standardul hobițesc, un proponent zelos al libertății economice și al guvernului cu puteri restrânse. Dacă astăzi există o preocupare crescândă că Occidentul alunecă în falimentul economic, politic și moral, e bine să știm că, în îndrăgitele sale cărți, Profesorul Tolkien ne-a trasat un drum către libertate.

Exegetul Joseph Pearce, care a scris el însuși numeroase pagini despre semnificația politică a operei tolkieniene, mărturisește, în cartea sa Literary Giants, Literary Catholics, că

S-a scris mult despre semnificația religioasă a Stăpânului Inelelor, dar s-a scris mai puțin despre semnificația sa politică – iar puținul care a fost scris, este deseori eronat în concluzii și ignorant în ceea ce privește intențiile lui Tolkien… Este nevoie de mult mai multă cercetare în această zonă, nu în ultimul rând pentru că Tolkien însuși a afirmat, cel puțin implicit, că semnificația politică a lucrării lui este depășită ca importanță numai de semnificația sa religioasă.

Câteva cărți explorează cu abilitate modul în care credința catolică a lui Tolkien a inspirat operele sale de ficțiune. Niciuna însă, până acum, nu s-a concentrat pe modul în care pasiunea sa pentru libertate și descentralizare i-a conturat munca, sau cum această pasiune s-a născut și dezvoltat direct din viziunea sa teologică asupra omului și Creației. The Hobbit Party* (Ignatius Press, 2014) a autorilor americani Jay W. Richards și Jonathan Witt, umple acest gol.

the-hobbit-party

ISBN: 9781586178239, 232 pagini, apărută la Ignatius Press

Cele câteva scrieri existente care se apleacă asupra acestui subiect vin mai ales de la de cercetători cu prea puțină formare în analiză literară și încă și mai puțină pricepere în economia politică. Witt și Richards aduc, în The Hobbit Party, o expertiză combinată în studii literare, teorie politică, economie, filosofie și teologie.

Dr. Jay W. Richards este profesor al School of Business and Economics din cadrul Catholic University of America și Senior Fellow al Discovery Institute. Autor și co-autor al multor cărți, precum Infiltrated; Indivisible; Money, Greed, and God; The Privileged Planet și The Untamed God.

Dr. Jonathan Witt a fost profesor de literatură engleză și Research and Media Fellow al Acton Institute. A scris numeroase articole academice și populare, scenarii pentru trei documentare și este co-autor al cărții A Meaningful World. A fost principalul autor al documentarului multipremiat Poverty, Inc.

 

Au recenzat The Hobbit Party:

— Tom Shippey, scriitor, conferențiar al The Road to Middle-Earth:

 Comitatul hobbiților este un microcosm al Angliei victoriene în toate aspectele, mai ales în ceea ce privește faptul că totul merge foarte bine fără intervenția instituțiilor statului. Dar poate fi Comitatul, într-adevăr, un model pentru timpurile complexe în care trăim? The Hobbit Party, cu titlul ei jucăuș*, demonstrează că da, poate fi, ar trebui să fie, este sortit să fie și că Stăpânul Inelelor extinde raționamentul pentru a ne oferi imagini ale unui mod etic și, în același timp, ecologic de a face politică, de care avem atâta nevoie.

— Bradley J. Birzer, cercetător al University of Colorado Boulder, autor al American Cicero: The Life of Charles Carroll:

 Cum se întâmplă în cazul celor mai bune lucrări ale imaginației, Pâmântul de Mijloc te invită într-o realitate palpabilă, cufundată în adevăruri nemuritoare și universale. Witt și Richards explorează magnific adâncurile cele mai profunde ale sufletului infinit fascinant al lui Tolkien. Un conservator adevărat, în sensul vechi, el a imortalizat poveștile unei lumi în haos, dar salvată de integritatea unui om dispus să se predea grației. Această lucrare ne oferă un adevărat festin: festinul nobleței, al adevărului, al bunătății, al frumuseții.

— Art Lindsley, vicepreședinte al Institute for Faith, Work & Economics din SUA:

Frumos scrisă, această lucrare ne oferă perpective fascinante asupra Pâmântului de Mijloc. Mai mult, este un tur al problemelor spinoase ale lumii noastre, văzută prin ochii lui Tolkien, inclusiv guvernul limitat, tentația omului în fața puterii, libertatea, războiul drept, socialismul, distribuționismul, localismul, iubirea și moartea. Toate acestea se întrețes pe parcursul cărții pe care o veți lăsa din mână cu impresii de neuitat asupra acestor teme ilustrate de imagistica lui Tolkien.

— Samuel Gregg, director de cercetare al Acton Institute (SUA), autor al Becoming Europe:

J. R. R. Tolkien este unul dintre cele mai citite și, fără îndoială, unul dintre cele mai greșit înțelese genii literare ale secolului 20. În această carte, Witt și Richardson ridică vălul ce-l acoperă pe Tolkien, dezvăluind un gânditor politic și economic care își surprinde constant cititorii și ale cărui perspective sunt chiar mai valoroase pentru timpul nostru decât pentru al lui. Fanii Tolkien care vor citi această carte nu-l vor mai privi niciodată la fel pe acest mare autor.

— Thomas Howard, autor al Dove Descending: A Journey into T. S. Eliot’s “Four Quartets”:

Această carte este una de tipul “lasă tot și citește-o”. Richard și Witt aduc în discuție un aspect deseori ignorat al operei lui Tolkien, și anume sensul în care mitul său denotă o ordine politică și economică ce stă în contrast puternic, chiar violent, cu structurile de putere care domină această nefericită lume. Ar trebui să fie lectură obligatorie în toate cursurile de filosofie politică. Este o carte splendidă.

— David Goldman, autor al How Civilizations Die:

Witt și Richards reușesc de minune să salveze moștenirea literară a lui Tolkien din ghearele stângii culturale. Ei îl dezvăluie pe Tolkien ca pe un gânditor profund catolic, cu perspective profunde asupra chestiunii fundamentale a religiei, în special în ceea ce privește încercarea omului de a se lupta cu propria-i mortalitate. Ca un însoțitor al conservatorului la Tolkien, The Hobbit Party ne reînnoiește aprecierea în legătură cu contribuția lui Tolkien la literatură și cu impactul profund pe care îl are asupra culturii noastre.

*în limba engleză, “party” este un cuvânt cu dublă semnificație, ambele potrivindu-se în mod egal intenției exprimate de autori prin titlul cărții: “petrecere”, respectiv “partid(ă)”, în sensul de organizație de oameni cu idei și credințe similare.

Articol publicat inițial pe Blogul Societăţii Tolkien din România

Foto: tolkien.ro

Articole similare

Top