Vlad Liceac
Ultimele postari ale lui Vlad Liceac (vezi toate)
- Citigroup investește 100 de miliarde de dolari în combaterea încălzirii globale - 20 februarie 2015
- Există și proprietari de cinema care refuză “Fifty shades of gray” - 20 februarie 2015
- Catolicii țin post pentru încălzirea globală - 19 februarie 2015
Un copil în vârstă de opt ani din Nisa a fost anchetat de poliţia franceză după ce şi-ar fi exprimat solidaritatea în legătură cu atacatorii de la Charlie Hebdo. Elevul a intrat în atenţia autorităţilor după ce, la începutul lunii ianuarie, a refuzat să participe la minutul de reculegere în memoria victimelor de la Paris, motivând că nu îi plac caricaturile Profetului din revistă.
„În contextul dat, directorul şcolii a decis să raporteze la poliţie ceea ce se întâmplă. I-am chemat la poliţie pe copil şi pe tatăl acestuia pentru a ne da seama cum cineva la o vârstă atât de fragedă poate susţine viziuni atât de radicale”, a declarat Marcel Authier, responsabilul cu securitatea publică din regiune. Întrebat de anchetatori dacă ştie ce înseamnă cuvântul “terorist”, micuţul nu a putut da un răspuns. „Era clar că nu înţelegea ce vorbeşte”, a concluzionat Authier.
Ministrul Educaţiei din Franţa a declarat în urmă cu o săptămână că intenţionează să introducă ore de educaţie civică în scoli, prin care să fie revigorate valorile seculare. Printre măsurile vizate se numără şi cântarea imnului naţional de către copiii din fiecare clasă, plus celebrarea unei zile a secularismului în fiecare an. Prin aceste găselniţe, guvernul speră, de asemenea, să combată „teoriile conspiraţiei”, apărute în descendenţa atacului din Paris, dar şi valul de proteste din partea comunităţilor de imigranţi. De pildă, în oraşul Clichy-sous-Bois, un profesor a povestit cum trei sferturi din elevii săi au refuzat să participe la momentul de reculegere pentru victime.
În realitate, guvernul ar face orice i-ar sta în putinţă, inclusiv să ancheteze şcolari şi preşcolari, numai să nu se ia la trântă cu singura problemă relevantă în contextul dat: multiculturalismul şi imigranţii.
FOTO: Rob Watling/Flickr