Semne de identificare a teroriştilor în Franţa: şi-a schimbat recent dieta şi nu se uită la TV

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Franţa a lansat o campanie publicitară pentru a uşura munca de indentificare a posibililor viitori terorişti. Nouă reclame vizuale oferă indicii părinţilor care vor să prevină antentate şi transformarea odraslelor în jihadisti.

Astfel, daca micuţul îşi schimbă brusc regimul alimentar, nu mai este interesat de haine noi, nu mai frecventează cinematograful sau televizorul pentru că prezintă imagini interzise, nu se întalneşte cu foştii prieteni pentru că îi consideră impuri, atunci se pot naşte semne de întrebare.

Totuşi reclamele avertizeată ca „fiecare situaţie este specifică, iar identificarea unuia sau mai multor semne nu implică o radicalizare sistematică”. Campania a fost lansată împreună cu un nou website care conţine materiale video cu execuţii şi crucificări explicite realizate de ISIS sau grupuri similare. De asemenea, aici pot fi găsite posibile mesaje pe care islamiştii radicali le transmit recruţilor precum: „Sacrifică-te pentru misiunea noastră, aperi o cauză justă”.

Toate aceste materiale şi idei reprezintă contribuţia originală a Ministerului de Interne al Franţei la lupta antiterorism, iar portalul poate fi accesat la „stop-djihadisme.gouv.fr”. Campania a început deja să dea roade, chiar dacă nu în sensul dorit de autorităţi. Pe reţelele sociale s-a declanşat un concurs de ironii cu privire la stupiditatea iniţiativei, care aruncă, pe bună dreptate, în derizoriu ideile guvernului francez.

1

Nu mai au încredere în prieteni vechi, pe care îi consideră acum “impuri”.

2

Îi resping pe unii membri ai familiei.

3

Își schimbă drastic obiceiurile alimentare.

4

Abandonează școala sau formarea profesională pentru că văd asta ca făcând parte din complot.

5

Încetează să asculte muzică pentru că îi distrage de la “misiunea” lor.

6

Nu se mai uită la televizor și nu mai merg la cinema pentru că acolo văd imagini interzise.

7

Încetează activitățile sprotive pentru că sunt mixte.

8

Își schimbă ținuta vestimentară, în special fetele, cu haine care acoperă corpul.

9

Frecventează site-uri și rețele sociale cu caracter radical sau extremist.

FOTO: Jean Baptiste ROUX/Flickr

Articole similare

Top