“Salvarea” Ucrainei – încă un faliment suveran plănuit cu grijă

Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan

Profesor universitar de economie, autor al site-ului Logica Economică (www.logec.ro).
Bogdan Glăvan

Ultimele postari ale lui Bogdan Glăvan (vezi toate)

Ucraina urmează să fie îndatorată, pardon, salvată cu 40 mld. dolari. Ca să își “stabilizeze” economia, cum zic tehnocrații – știți, economia aceea făcută țăndări de corupție și de război. Cum zice doamna Lagarde nu le zice nimeni, deci să o cităm:

Este un program ambițios; este un program dur; și nu e lipsit de riscuri. Dar este totuși un program realist a cărui implementare poate reprezenta un punct de cotitură pentru Ucraina.

Și ca să vedeți cât de “realist” este, priviți graficele de mai jos. Primul arată evoluția datoriei Ucrainei raportată la PIB, așa cum o vede FMI. Al doilea ține cont de faptul că moneda națională a Ucrainei, hrivna, s-a dus considerabil pe tobogan de când “specialiștii” FMI au analizat situația: dacă prognoza Fondului pe 2015 se bazează pe un curs de schimb de 13 hrivne pentru 1 dolar, cursul de schimb actual este de 28 hrivne/1 dolar; cursul s-a triplat în ultimul an!!

USD hrivnaPe scurt, treaba stă cam așa: în scenariul optimist al FMI (primul grafic) datoria publică ar depăși ușor 70% din PIB, un nivel care nu este exagerat pentru o economie dezvoltată, dar foarte împovărător pentru o economie primitivă ca a Ucrainei. În scenariul mai realist (al doilea grafic), dictat de cursul valutar actual și de ultimele previziuni, datoria Ucrainei va ajunge la 140% din PIB, say Good-bye. (sursa)

Datoria UcraineiVă dați seama că oamenii aceștia de la FMI, mama UE și de la alte instituții hazlii se joacă cu cifrele și cu banii contribuabililor? Vă dați seama cum merge treaba? Ei tipăresc bani – că nu-i doare mâna – îi dau cu împrumut unei țări ca Ucraina, despre care toată lumea, dar absolut toată lumea știe că nu are nici o șansă să-i mai ramburseze, apoi cer la schimb niște reforme, cum ar fi câteva privatizări strategice cu “investitori serioși” (clientela politică occidentală), eventual impun guvernului să construiască o autostradă-două, fiindcă deh, investiția în infrastructură e sănătate curată ș.a.m.d. Banii publici intră în Ucraina, banii pleacă din Ucraina în buzunare private. Ratele urmează să le plătească cetățenii… teoretic.

Practic, unii vor plăti, fiindcă sunt oameni cinstiți și respectă legea. La fel de practic, cetățenii occidentali vor avea de pierdut prin emisiunea de monedă, care va reduce puterea de cumpărare a dolarului și a euro în raport cu mărfurile și activele existente. Și mai practic, băieții deștepți marchează profitul.

Ce-ar mai fi de zis? Că absurdul împrumut pus la cale de FMI & Co reprezintă totodată o subvenție pentru continuarea războiului? Nu e clar că un guvern fără resurse nu are nici o șansă decât să se predea? A propos, dacă războiul e atât de popular, atunci de ce nu triplează guvernul de la Kiev impozitele existente, căci fără îndoială ele vor fi achitate de poporul ucrainian degrabă patriot și iubitor de unitate națională… De fapt, interesele băieților deștepți sunt ca războiul să continue, așa că, vedeți bine, bagă bani – fiindcă, repet, doar nu-i doare mâna.

Publicat inițial pe Logica Economică

FOTO: Norma Desmond/Flickr

Articole similare

Top