Planul Obama de reglementare a internetului criticat și de oficiali

Vlad Liceac

Vlad Liceac

Student al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, cu un interes în domeniul științelor politice și al literaturii.
Vlad Liceac

Noul proiect de reglementare a internetului, înaintat de administrația Obama, conține mai multe prevederi controversate, potrivit comisarului FCC (comisia federală care reglementează domeniul telecom), Ajit Pai.

“E mult mai rău decât mi-am imaginat. Poporul American este păcălit (…)”, a afirmat Tai. Taxele pentru internet vor crește, iar consumatorii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. “Planul prevede în mod clar că FCC poate reglementa prețurile providerilor de internet pentru accesul broadband, pentru interconectare – pe scurt, pentru toata serviciile de bază legate de internet.”

De asemenea, sub noile reglementări, providerii îi pot urmări în justiție pe cei care, persoane sau companii, manifestă comportamente și practici “nerezonabile”. Potritit lui Pai, costul acestor acțiuni va fi transferat tot consumatorilor. Unele detalii ale planului vor avea efect imediat, în timp ce altele vor urma să fie îngroșate cu noi reglementări.

“Când compari, la sfârșit, ceea ce i se spune publicului american despre planul președintelui de a reglementa internetul cu textul efectiv al proiectului, aceasta și alte discrepanțe devin aparente. Din acest motiv, este important ca publicul să vadă textul de lege înainte de a fi votat”, a mai spus Pai.

Propunerile de cenzură (reglementare) a internetului nu reprezintă o noutate nicăieri în lume, însă până în acest moment nu au existat pași foarte fermi în această directie, cel puțin în lumea occidentală. Cu toate acestea, propunerile de a îngrădi libertatea oferită de internet au fost constane. Rusia a propus nu demult ca ONU să se ocupe de această poveste, iar China a solicitat recent utilizatorilor de internet să își folosească identitatea reală când intră în spațiul virtual.

FOTO: Joseph Gruber/Flickr

Articole similare

Top