Omul care dă curaj

Iuliana Nistoroaia

Mămică de două fetițe, downshifter, artizan, traducător, grădinar și iubitor de oameni vechi și de lumea veche

Ultimele postari ale lui Iuliana Nistoroaia (vezi toate)

„Bolnavul I-a răspuns: Doamne, nu am om, care să mă arunce în scăldătoare, când se tulbură apa; că, până când vin eu, altul se coboară înaintea mea.” (Ioan 5:7).

 

Mare lucru să ai om care să-ți dea curaj. Poți trăi în iad fără s-o știi, și vine cineva și-ți spune: „Deschide ochii și vezi unde ești, și ridică-te și du-te pe drumul tău, că-i păcat să stai aici și să nu-ți cunoști drumul, care e al tău și te va împlini”. Și te trezești. Și se împuținează lucrurile care te pot doborî.

 

A murit John Taylor Gatto. Unul dintre oamenii pe care Pronia mi i-a trimis ca să-mi dea curaj. Înainte să-i citesc scrisorile – căci asta sunt cărțile lui – îmi tulburase Îngerul apa Vitezdei, și stăteam și priveam la ea, neștiind ce să fac ca să-i culeg rodul. Nici măcar nu aveam „concurență” care să-mi amenințe accesul la unda amniotică. Te afli uneori de-a lungul vieții în vremuri adânci când nu ai parte de un vrăjmaș văzut, foarte prețios când trebuie să te limpezești ca să străbați cu bine apele pe care ți le-a tulburat Îngerul ca să te întărești. Și atunci îți scoate Dumnezeu în cale un om care spune lucrurilor pe nume, și, după ce auzi ce are el de spus, îți dai seama că Îngerul nu a tulburat apa, ci a umplut-o de lumină. Fiindcă lumea făpturii nu poate ființa dacă Adam nu dă nume făpturilor. Fiecare adam trebuie să dea întru adevăr nume la tot ce vede cu ochi trupești sau netrupești. și numele trebuie să fie după adevăr. Lupta nevăzută împotriva omului și a lumii peste care a fost pus împărat se slujește de confuzia numelor pe care le dăm la ceea ce ne înconjoară. Când ajungem să numim albul negru și negrul alb, lumina din apa Vitezdei ni se pare tulburare, și nu putem decât să ne lăsăm doborâți. John Taylor Gatto este unul dintre oamenii care m-a jutat să-mi îndrept un segment important de lexic lăuntric, și știu că sunt doar unul dintre miile de oameni pe care i-a ajutat în felul acesta.

 

Dumnezeu să vă așeze în bucuria Lui, domnule Gatto! În bucurie pe măsura a ceea ce ați făcut pentru foarte mulți oameni! Dau mărturie că sunteți vrednic!

FOTO: Flickr/Mark Finnern

Articole similare

Top