Corupția și colesterolul

Florin Drăgan

Florin Drăgan

Antreprenor în domeniul agricol, absolvent al Facultăţii de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
Florin Drăgan

Ultimele postari ale lui Florin Drăgan (vezi toate)

Oferta anti-sistem a sistemului, adică polițistul simpatic și prietenos, Marian Godină a reacționat mișto la propunerea unui parlamentar de a corecta activitatea poliției rutiere.

Ce-i mișto e mișto, da’ nu-i neapărat bun.

Ăstora mai trecuți prin viață, nu o dată ni s-au umflat venele la tâmple când un funcționar (ori polițist) ne-a trimis la plimbare cu „vă înțeleg, dar așa-i legea, n-am făcut-o eu”.

Ei, bine, Godină cel mișto, chiar dacă nu a făcut el legile, parcă nici nu le-ar vrea schimbate și sare la gramatica unui parlamentar nemulțumit de ce a ajuns legea în mâna polițiștilor.

Aș zice că e normal, fiindcă niciodată funcționarii sau polițiștii care au admis că legea nu ar fi bună („așa-i legea, n-am făcut-o eu”) nu au spus-o din convingere. Au spus-o ca să scape de bătăi de cap: să dea amendă fără să răspundă direct protestelor sau să nu rezolve problema și să-și ia leafa. Niciodată n-au făcut un raport să spună că o lege e cumva nedreaptă, că e greu de aplicat, că generează nemulțumire. Funcționarii au fost și sunt oameni ai sistemului și simt corect că sistemul e sursa lor de beneficii.

Pentru funcționari (polițiștii sunt funcționari cu statut special), legea e de cele mai multe ori pretext. Pretext pentru abuz ori pretext să nu-și facă treaba. Legalismul e o formă de corupție comodă și neincriminată. E corupția care pervertește legea. Prin defectuoasă aplicare, legea ca pretext nu mai apără valorile sociale pentru care a fost concepută, ci dă putere celui în drept să o aplice. Legea ajunge să fie folosită, nu aplicată.

Poate cineva să spună că polițiștii rutieri nu vânează greșeala? Că în loc să-i găsim pe sectoarele de drum cu probleme, îi găsim la umbră, pândind cu radarul vreun șofer scăpat din aglomerație care și-a pierdut răbdarea? Nu găsim polițiști în zilele de sărbătoare pe lângă piețele unde nu sunt locuri de parcare suficiente?

La contactul funcționarului cu publicul, mijlocită de reguli multe și severe, ia naștere cealaltă corupție. A omului. Face reglementarea un pas, crește și corupția cu un grad. Corupția omului e supapa prin care libertatea se manifestă. Corupția individuală e oxigenul necesar supraviețuirii într-un stat care te sufocă cu reguli.

Așadar, corupția e un fel de colesterol. Cum avem colesterol bun și colesterol rău, așa avem corupție bună și corupție rea. Și la fel ca în cazul colesterolului, ne-am năpustit fără discernământ mai ales împotriva celui bun. Fiindcă nu corupția care unge mecanismele societății anchilozate e corupția rea. E doar incriminată. Ca să nu cumva să se reducă cealaltă corupție. Corupția care parazitează. Corupția legii înseși. Findcă legea prin care funcționarii și politicienii se înstăpânesc peste societate e coruptă. Legea trebuie să-l apere pe cetățean de stat, nu invers.

Luptăm cu mare aplomb împotriva corupției omului și o apărăm cu strășnicie pe cea a sistemului.

 

banner-articol

 

Și ajungem înapoi la inițiativa deputatului agramat: e printre puținele dăți când un parlamentar român propune o lege așa cum ar trebui să fie legile. Să limiteze guvernământul. Să limiteze administrativul discreționar. Să facă din poliția rutieră înapoi poliție. Din pândari. Din legea polițiștilor, să ajungem înapoi la polițiști ai legii. Din legea omului, omul legii.

Mobilul acestei inițiative e cel mai probabil lipsit de onestitate. Deputatul s-a gândit probabil la el și la amenzile sale. Dar inițiativa e bună. E antisistem. Și, culmea, toată suflarea antisistem s-a năpustit pe bietul deputat.

Sistemul însuși a contraatacat fix cu oferta antisistem din vreme pregătită. Suflarea antisistem s-a trezit susținând puternic sistemul. Sistemul cu interfață prietenoasă. Cu interfața Godină.

Așadar, nu mai bine tăcea Godină? Sau spunea ca de obicei: nu știu domnule, nu fac eu legile.

 

FOTO: By Dennis van Zuijlekom from Ermelo, The Netherlands [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Articole similare

One Comment;

  1. gghas said:

    Stimabile, amaratul de deputat a ajuns la concluzia ca legea trebuie scimbata atunci cand s-a impiedicat de ea si s-a julit la genunchi, si-a rupt pantalonii si si-a pierdut permisul. Ba mai mult, bietul parlamentar face parte dintr-un grup organizat care cu asta se ocupa, face legi. In ultimii ani acestia au facut o multime de legi, din care 1.400 au nevoie sa fie puse in acord cu Constitutia Romaniei, dar, acel grup organizat, se ocupa cu orice altceva,numai cu indreptarea acelor legi nu. Si aceasta e dovada unei multimi de incompetenti din acel grup organizat, asa ca, cel mai bine ar trebui sa rugam pe altii care, chiar se pricep. La cazierul rutier al individului, in orice stat civilizat si guvernat de legi care sa apere cetateanul, acest individ nu mai avea dreptul sa conduca o masina pe drumurile publice, fiind un adevarat pericol public. Initiative de gen au mai fost, chiar unii sefi de politie rutiera au dat ordine in acest sens in trecut, dar asta nu i-a oprit pe politisti sa invete de la cei … imbatraniti in rele.

Comments are closed.

Top