Conferințele Read Schuchard în România: 9-14 iunie, Alba Iulia, Constanța, București

Dr. Read Schuchardt, profesor de comunicare la Wheaton College, Illinois, SUA, susține în perioada 9 – 14 iunie în România o serie de conferințe, de interes pentru publicul român interesat de relația dintre tehnologie, media și religie. Programul acestora este următorul:

  •  joi, 9 iunie, ora 18:00Alba Iulia – Biserica Memorială Mihai Viteazul – Conferința “Cele șapte păcate ale vieții virtuale”, urmată de lansarea cărții “Procesul lui Darwin“, de Phillip E. Johnson
  • sâmbătă, 11 iunie, ora 17:00Constanța – Casa de Cultură (Sala Mică) – Conferința “Cele șapte păcate ale vieții virtuale”, urmată de lansarea cărții “Procesul lui Darwin“, de Phillip E. Johnson – eveniment organizat de Colegiul Sfinții Martiri Brâncoveni și de Arhiepiscopia Tomisului
  • marți, 14 iunie, ora 18:00București – Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul”, Amfiteatrul Dumitru Stăniloae – Conferința “De la icoană la logo: Simbolistica religioasă medievală versus iconografia capitalistă contemporană”.


Trei lansări de carte vor urma conferinței de la București:

  • “Distracția care ne omoară. Discursul public în epoca televizorului”, de Neil Postman, autor tradus pentru prima dată în limba româna cu aceasta ocazie, prezentată de Prof. Dr. Read Schuchardt, elev și discipol al lui Neil Postman și de Silviu Man, traducătorul cărții.
  • “Procesul lui Darwin”, de Phillip E. Johnson și “Lumina Celui Nevăzut. O privire teologică în raționalitatea creației și teoriile științifice recente despre Univers“, de Diac. Adrian Sorin Mihalache – prezentate de Conf. Dr. Adrian Lemeni
  • Evenimentul de la București este organizat de Centrul de Dialog și Cercetare în Teologie, Filosofie și Știință al Facultății de Teologie Ortodoxă din București.


Toate conferințele vor fi traduse în limba română, iar accesul este gratuit.

 Dr. Read Schuchardt, aflat pentru prima oară în România, este profesor de comunicare la Wheaton College, Illinois, SUA. Fost publicitar și doctor în Ecologie Media al Universității din New York sub îndrumarea celebrului Neil Postman. În prezent lucrează la o carte intitulată: “A fi prezent în epoca absenței: Cele șapte păcate ale vieții virtuale”. Are nouă copii alături de soția sa Rachel.

În conferința “Cele șapte păcate ale vieții virtuale”, programată la Alba Iulia și Constanța, Dr. Read Schuchardt analizează dispozitivele noastre digitale – de la smartphone-uri la laptopuri și “cloud” – pentru a înțelege care este de fapt prețul ascuns al acestor uimitoare tehnologii care ne economisesc timpul și ne fac munca mai ușoară. Iar prețul ascuns este unul foarte mare: narcisism, ignoranță, nerăbdare, dependență, desensibilizare, lipsa oricărui scop și deztrupare. Alături de singurătate, depresie și de sentimentul că nimic nu are sens, aceste șapte vicii sunt semnele unei crize în adevăratul sens al cuvântului; ele sunt un real pericol și o ocazie pentru creștini de a deveni conștienți de el, de a-și schimba modul de viață și de a se debarasa de obiceiurile și obișnuințele impuse de noile media.

O prezentare savuroasă, care deopotrivă amuză și ridică semne de întrebare, destinată publicului larg.

Conferința de la București, numită “De la icoană la logo: Simbolistica religioasă medievală versus iconografia capitalistă contemporană” compară iconografia bisericii cu iconografia capitalismului, arătând cum noul sistem este o reluare inversată a vechiului sistem în ierarhia sa simbolică și cum modurile medievale și moderne de înțelegere a lumii sunt similare pentru țăranul medieval din trecut și pentru orășeanul zilelor noastre, deși rezultatele sunt radical diferite.

Articole similare

One Comment;

Comments are closed.

Top