Cei mai bogați 1% sunt pe cale de a deține mai mult de jumătate din averea lumii

Traducere după Spot The Trend: The Richest 1% Are About To Own Over Half Of Global Wealth – Zero Hedge

Mai jos găsiți evoluția cronologică a faimoasei piramide Credit Suisse a bogăției mondiale. Încercați să descoperiți tendința îngrijorătoare.

2010:

 

2011:

 

2012:

 

2013:

 

2014:

N-ați găsit încă? Următoarele două grafice ar putea să vă ajute:

% din bogăția mondială deținut de vârful “Piramidei bogăției”

% din bogăția mondială deținut de clasa mijlocie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe scurt: bogații devin și mai bogați, săracii devin și mai săraci, iar clasa mijlocie dispare cu totul.

Ce urmeaza? New York Times explică într-un articol:

Este probabil ca cei mai bogați 1% să controleze mai mult de jumătate din bogăția lumii până în anul următor, a raportat Oxfam într-un studiu publicat luni. Avertismentul legat de agravarea inegalității globale vine într-un moment în care elita businessului mondial se pregătește pentru întâlnirea din cadrul evenimentului anual World Economic Forum (Forumul Economic Mondial) din Davos, Elveția.

Cei mai bogați 80 de oameni din lume dețin împreună 1,9 trilioane $, se spune în raport, ceea ce reprezintă aproximativ aceeași bogăție pe care o împart 3,5 miliarde de oameni aflați în jumătatea de jos a piramidei bunăstării globale. (Anul trecut erau necesari 85 miliardari pentru a echivala această cifră.) Iar cei mai bogați 1%, de numărul milioanelor, controlează aproape jumătate din bogăția mondială, o cotă care este de asemenea în creștere.

Tipul de inegalitate ce caracterizează economiile lumii în acest moment este ceva nemaiîntânit în ultimii ani, explică raportul. “Între 2002 și 2010, bogăția acumulată a jumătății mai sărace a lumii a crescut, mai mult sau mai puțin, în același ritm cu cea a miliardarilor”, se spune. “Totuși, începând cu 2010, ea a început să scadă.”

“Oare chiar vrem să trăim într-o lume în care 1% dețin mai multă bogăție decât noi toți laolaltă?”, a declarat doamna Byanyima. “Amploarea inegalității globale este pur și simplu zguduitoare.”

Ce se întâmplă după asta, odată ce cei 99% realizează că “redresarea” nu a fost altceva decât era celei mai neobrăzate distrugeri a clasei mijlocii la nivel global, o epocă ce a fost, de asemenea, martora celui mai mare transfer de avere de la toți către cei super-bogați, acoperită de discuții zilnice infinite despre “redresarea iminentă”? Gândiți-vă la Revoluția Franceză, doar că la scară globală și pe steroizi.

Mulțumim Rezervei Federale și fanilor săi economiști, angajați pe viață.

Sursă grafice: Credit Suisse

FOTO: Tomatorg Soup/Flickr

Articole similare

Top