Horațiu Pepine
Ultimele postari ale lui Horațiu Pepine (vezi toate)
- Ideile au consecințe - 19 noiembrie 2020
- Un nou judecător şi o veche problemă - 19 februarie 2015
- Ultimul temei al civilizaţiei - 18 februarie 2015
Alexis Tsipras face figura unui suveranist care pretinde, totodată, ca UE să-şi asume cel puţin jumătate din datoria grecească. Cu alte cuvinte vrea şi făina şi banii de făină în acelaşi timp.
În linii mari, noul premier de la Atena pretinde să i se ofere deplina libertate în a-şi croi politicile interne, cu argumentul că politica de până acum a eşuat şi că o veritabilă relansare a economiei ar oferi mai multă satisfacţie creditorilor decât politica austerităţii.
Pare perfect raţional, dar problema majoră, aşa cum oficialii greci au arătat-o cu diferite ocazii, este că Grecia nu va putea plăti niciodată datoria integrală. Toată lumea e conştientă că e necesară o reducere a datoriilor, dar creditorii nu doresc să scape lucrurile de sub control. De aceea Germania, Olanda, Austria, Finlanda, ţările mai exigente, vor căuta probabil să-şi exercite pe mai departe influenţa asupra politicilor economice de la Atena, în tentativa lor de a diminua pagubele. Şi Franţa socialistă pare destul de circumspectă, aşa cum a reieşit din mesajul bine cântărit al lui François Hollande. După cum vedem, creditorii ”de stânga”, chiar dacă la nivelul retoricii pot adopta o frazeologie mai simpatetică, tot creditori rămân şi manifestă şi ei aceeaşi îngrijorare faţă de soarta datoriilor.
Prin urmare simpatizanţii români ai partidului Syriza ar trebui să remarce că ne aflăm într-o situaţie istorică cu totul nouă. Cea mai mare parte din datoria Greciei este deţinută de entităţi publice. Nu bancherul veros, resentimentar este adversarul politicii greceşti, nu elita sau oligarhia cum am dori să-i spunem, ci, într-un sens difuz, contribuabilul din diferite ţări europene. Cel puţin în această privinţă, temerile suveraniştilor greci sunt îndreptăţite: Grecia nu mai este demult o ţară independentă în sensul mai vechi al termenului. Grecia nu poate redeveni suverană pe măsura retoricii de campanie decât prin ieşirea din zona Euro şi redefinirea integrală a relaţiilor cu Uniunea Europeană. Dar Alexis Tsipras nu doreşte acest lucru. Şi nici grecii care l-au votat.
Pentru a vedea mai clar: Alexis Tsipras face figura unui suveranist care destituie Troica, dar care pretinde, totodată, ca UE să-şi asume cel puţin jumătate din datoria grecească. Cu alte cuvinte vrea şi făina şi banii de făină în acelaşi timp.
FOTO: Adrian Rowbotham/Flickr