A 3-a Conferință a Societății Tolkien din România: „Izvoarele inspirației”

Societatea Tolkien din România, în parteneriat cu Universitatea din București, anunță organizarea celei de a treia conferințe anuale, cu tema: „J.R.R. Tolkien – Izvoarele inspirației”.

Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 22 noiembrie 2014, începând cu ora 10.15, la Casa Universitarilor din București, str. Dionisie Lupu, nr. 46 (hartă: http://bit.ly/1Ed23SI).

Keynote speaker va fi scriitorul și teologul timișorean Robert Lazu.

Fin cunoscător atât al vechilor epopei ale Nordului cât și al mitologiei clasice grecești, al tradiției iudaice dar și al culturii creștine patristice și medievale, Tolkien a absorbit în scrierile sale teme și personaje din toate aceste universuri culturale tradiționale. Structurate ierarhic în jurul idealului eroic al iubirii jertfelnice, ele circumscriu sensul fundamental al creației unui autor ce s-ar fi simțit mult mai bine în lumea Sfintei Hildegard din Bingen decât în cea a artefactelor mecanice: eucatastrofa.

Iată care sunt temele propuse participanților la conferință:

  • Apocalipsa după Tolkien. Rădăcinile biblice ale imaginarului mythopoetic
  • Fierul înveninat – Kalevala și Tolkien
  • Stratificarea izvoarelor Scandinavice, Celtice și Anglo-Saxone
  • Lewis despre Tolkien. Influențele unei prietenii
  • Stăpânul inelelor – ieșirea din utopie. Lectura unui politolog

Societatea Tolkien din România organizează această nouă întâlnire anuală în apropierea lansării ultimei părți a trilogiei „Hobbitul”, ceea ce ne face să nu putem ocoli, desigur, nici semnificația acestor filme în receptarea operei lui Tolkien în țara noastră și în lume.

Societatea Tolkien din România s-a înființat în anul 2012, cu scopul de a promova creația și personalitatea scriitorului, filologului și profesorului universitar britanic John Ronald Reuel Tolkien mai ales în rândul tinerilor din România. Anual, Societatea îi strânge laolaltă pe cei care și-au făcut din opera Profesorului o preocupare academică, dar și pe cei care își doresc să se întâlnească și să dezbată propriile idei despre diferite aspecte ale creației acestuia.

Parteneri media ai evenimentului: Radio România Cultural, Revista Cultura, Serial Readers, bookaholic.ro.

Intrarea este liberă.

RSVP la email societatea AT tolkien PUNCT ro și tel. 0724 666 334.

Articole similare

Top