Soros Sachs Syriza & Co. „Stânga radicală” vrea centralizare europeană!

Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan

Profesor universitar de economie, autor al site-ului Logica Economică (www.logec.ro).
Bogdan Glăvan

Ultimele postari ale lui Bogdan Glăvan (vezi toate)

Lumea este – „Vai!” – șocată de succesul electoral al socialiștilor în Grecia. Analiștii sunt în șpagat pe spate, comentează cu mirare despre ascensiunea „populiștilor”, a „stângii radicale”, se gândesc înfricoșați la „Grexit” ș.a.m.d. Noroc cu socialiștii de la noi, care pun lucrurile în perspectiva corectă:

Screen Shot 2015-01-28 at 15.40.22

Corect. Prieteni, fiți serioși, nu e nimic nou sub soare! Partidul despre care vorbim este cât se poate de pro-european. Ia citiți ce scrie pe blog noul lor ministru de finanțe, profesor la Texas University, unde face echipă cu James Galbraith – da, băiatul celebrului John Kenneth Galbraith (ale cărui cărți erau publicate la Editura Politica, în regimul lui Ceaușescu – dar să nu deschidem paranteze prea mari, că riscăm să ne ia prematur durerea de cap). Vedeți pe undeva prin scrierile sale pomenită măcar ideea abandonării uniunii europene? Nici vorbă! Din contră, Yanis Varoufakis este foarte atașat de idealul unității europene. Atât de atașat, încât el vrea mai multă centralizare, un stat european dacă se poate; în nici un caz separare! Ce zice Varoufakis? Că Europa nu mai poate aștepta federalizarea. Că dacă stăăăm să așteptăm modificarea tratatelor până când vom avea buget unic european, prin care impozitele și cheltuielile să fie decise de la Bruxelles, atunci trece vara, trece toamna, trece anul și ne mănâncă criza. Că este nevoie de soluții mai rapide – desigur, în spiritul integrării europene, nu al dizolvării ei.

Unde am mai auzit noi acest gen de mesaj? Unde am mai auzit această pledoarie pentru centralizare politică neîntârziată?

De exemplu, la Jose Manuel Barroso, fostul lider maoist portughez, ajuns șef peste birocrația europeană (alături de alții). În caz că vreți detalii desprebackground-ul ideologic al lui Barroso, revedeți până la sfârșit acest scurt filmuleț:

Dar parcă am mai auzit la cineva… la cine oare?

De exemplu, la George Soros. Ce are una cu alta, veți întreba? Păi are, fiindcă se pare că Soros finanțează Syriza. (Cum, sunteți șocați, ați căzut în șpagat? Aveați impresia să Soros îi susține cumva pe libertarieni?! Nu știți că Soros finanțează tot felul de organizații socialiste pe mapamond, asta atunci când nu susține direct revoltele sociale?)

În fapt, vă recomand să săriți complet peste ideile lui Varoufakis; ele sunt reluarea punct cu punct a argumentelor lui Soros, doar că Soros nu folosește bullet-uri. Priviți mai jos ca să vă convingeți!

Varoufakis: Criza zonei euro se desfășoară pe 4 paliere interconectate:
– o criză bancară
– o criză a datoriei
– o criză a investițiilor: lipsa investițiilor în Europa amenință nivelul de trai și competitivitatea internațională. Cum doar Germania a derulat surplusuri în anii 2000, dezechilibrele comerciale rezultate au determinat ca, la momentul producerii crizei în 2008, țările cu deficit să sucombe. Iar povara ajustării se pune exact pe umerii țărilor cu deficite, care nu o pot suporta.
– o criză socială.

Soros: Ce a cauzat criza? Și cum poate Europa să scape de ea? Prima întrebare este extrem de complicată. Criza euro are atât o dimensiune financiară cât și una politică. Iar dimensiunea financiară are cel puțin trei componente: o criză a datoriei publice și o criză bancară, precum și divergențe de competitivitate… Îi atribui o mare parte din răspundere Germaniei .

Filantropului Soros îi cântă în strună o grămadă de profesori. De exemplu, Jeffrey Sachs, unul dintre cei mai faimoși economiști contemporani, care într-un moment de “gândire cu premeditare” ne arată luminița de la capătul tunelului:

„Da, guvernul e corupt – dar avem nevoie ca el să intervină mai mult, nu mai puțin… pentru a rezolva provocările colective fundamentale precum infrastructura, energia verde, educația publică, sănătate și sărăcia.”

Evident că Sachs, un apologet al ajutoarelor externe (doar este consilier al secretarului general al ONU), susține ștergerea datoriilor Greciei, bineînțeles alături de întreaga pleiadă de măsuri intervenționiste (precum expansiunea monetară) pe care o doresc și Soros sau Varoufakis.

Dar lucrurile sunt un pic mai ample. Sachs și Varoufakis sunt doar două persoane dintr-un grup foarte larg de economiști. În anul 2009 filantropul Soros a decis înființarea unui think-tank de economie, care să îi promoveze ideile. A donat 50 milioane dolari pentru înființarea Institute for New Economic Thinking (INET), organizație care subvenționează de fapt viziunea paternalistă a statului și cele mai noi pledoarii pentru intervenționism economic. Lui i s-au alăturat imediat alți moguli, dintre care nu putea să lipsească David Rockefeller – pentru că bancherii doresc, nu-i așa, … salvarea planetei. Jeffrey Sachs, alături de Willem Buiter (fost la Goldman Sachs, în prezent la Citigroup) și alți economiști apropiați industriei bancare sunt în Advisory Board.

Mai uimește, deci, pe cineva că ONG-urile sponsorizate de Soros au finanțat deplasările în SUA ale șefului Syriza, Alexis Tsipras, care a ținut prelegeri academice și s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali americani? Informația a apărut în presa germană și a fost negată de INET, dar aici nu ne interesează detaliile contabile, ci similitudinile ideologice dintre părțile implicate. Cine se aseamănă, se adună, indiferent de cum împart banii.

Syriza

 

 

 

 

 

 

 

Să rezumăm:

  • Syriza, Podemos și celelalte mișcări socialiste de pe continent nu doresc destrămarea UE, ci preluarea puterii politice pentru a accelera procesul de centralizare economică și politică a acesteia. Dacă victoria Syriza va fi urmată de victorii electorale similare în alte țări, atunci efectul nu va fi destrămarea zonei euro, ci disoluția mai rapidă a statelor naționale.
  • Este interesant de descoperit cine sunt finanțatorii acestor mișcări politice. Cine le inspiră. Cine le susține, măcar așa, tovărășește, dacă nu și altfel. Dacă credeți cumva că bancherii finanțează ideile capitaliste iar Rusia (Putin sau mai știu eu cine) ideile comuniste, atunci sunteți în urmă cu știrile. Foarte în urmă. Cu vreo două secole.
  • Cui servește ștergerea datoriilor… acum că creanțele au fost oricum transferate din portofoliile băncilor în spinarea contribuabililor?! Cui servește ca Grecia “să pornească de la zero”, gata să-și asume alte datorii (evident)?!

Articol publicat simultan pe Logica Economică

FOTO: Mirko Isaia/Flickr

Articole similare

Top