Seminarul „Vieţi exemplare ale secolului XX – O scurtă introducere în problemele veacului”

Seminarul îşi propune să deschidă o discuţie asupra câtorva figuri mai puţin cunoscute ale secolului XX şi a problemelor ideologice pe care au încercat să le combată. Firul comun care strânge la un loc biografiile prezentate este o curăţenie interioară a personajelor şi un angajament intelectual dar, mai ales, personal, consistent pentru o ordine naturală. De asemenea, cu o singură excepţie, toate figurile analizate în cadrul seminarului se revendică firesc din tradiţia creştină.

Obiectivul, doar într-o oarecare măsură secundar, al întâlnirilor îl constituie redescoperirea unor modele de viaţă, desprinse dintr-o epocă lovită puternic de relativism, decadenţă şi inginerie socială. Din acest punct de vedere, demersul se aseamănă unor “exerciţii de admiraţie”, unde vor fi amintite, totuşi, cu reverenţa şi distanţa cuvenite, inevitabile erori intelectuale sau, acolo unde e cazul, scăderi omeneşti.

Seminarul se adresează tuturor celor care au o căutare în direcţia cea bună, celor nemulţumiţi de scrierea contemporană a istoriei, celor care au pasiunea ideilor, sau celor care, pur şi simplu, vor să-şi completeze cultura generală. Drept urmare, nu sunt necesare criterii formale pentru participare, dar familiaritatea cu ideile politice tradiţionale, cunoaşterea unui autor clasic şi, nu în ultimul rând, buna cuviinţă sunt întotdeauna binevenite.

Temele întâlnirilor:

De la Vieţile Sfinţilor la Vieţile Intelectualilor

Piotr Stolîpin şi problema Revoluţiei

Ludwig von Mises, împotriva socialismului

Richard Weaver şi desprinderea de liberalism

T.S. Eliot, tradiţia şi talentul individual

Sf. Ioan Maximovici, monarhismul creştin

Draja Mihailovici şi “trădarea aliaţilor”

Părintele Dumitru Stăniloae, intelectualul ortodox

Cum se desfăşoară întâlnirile?

Întâlnirile vor fi compuse dintr-o prezentare, urmată de o sesiune de întrebări şi o discuţie pe marginea unui scurt text adiacent prezentării, care va fi distribuit participanţilor.

Lector: Ninel Ganea

Data începerii: 16.02.2016 (marţi, orele 18.30)

Număr întâlniri: 8

Frecvenţă: 3 seminarii pe luna

Durată: cca 2h / întâlnire

Locaţie: Sediul ILvM-R şi al Academiei Private – Calea Călăraşilor 161, et. 2, cam. 26, sector 2, Bucureşti.

Preţ: 40 RON / întâlnire. Preţ redus pentru studenţi, elevi – 30 RON / întâlnire. Plata se face electronic sau cash – lunar, în funcţie de numărul de întâlniri planificate în luna respectivă.

Înscriere: pe adresa de e-mail academia.privata@mises.ro.


Alte seminarii ale Academiei Private:

 

Articole similare

Top