Educațiaaaa, dă senzațiaaa și te-nvață să tâmpești

Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan

Profesor universitar de economie, autor al site-ului Logica Economică (www.logec.ro).
Bogdan Glăvan

Ultimele postari ale lui Bogdan Glăvan (vezi toate)

Merg în Librăria Eminescu să caut o culegere de matematică. Dau nas în nas cu profesorul Ioan Dăncilă. Nu ne cunoaștem, dar domnul profesor este atât de volubil încât nu putem evita să ne întindem la palavre. Îmi dovedește una din aserțiunile sale celebre, conform căreia 40% dintre absolvenții ciclului primar nu știu să rezolve o problemă cu o operație simplă, arătându-mi că sistemul după care “se face carte” în România, tâmpește.

Am mers în 40 de școli și am dat următoarea problemă spre rezolvare unor copii de clasa a II-a și a IV-a:

“Avem la dispoziție un vas în care încap 8 căni de apă. La momentul inițial în vas se află 6 cani de apă. Acum mai adăugăm încă 3 căni de apă. Câte căni de apă sunt în vas?”

Copiii de clasa a II-a au răspuns corect – 8, în vreme ce elevii de clasa a IV-a au răspuns greșit – 9.

Concluzia? La sfârșitul clasei a IV-a elevii sunt deja “formatați”, folosesc șabloane “pe nemestecate”, iar studierea matematicii a eșuat în a dezvolta gândirea și logica.

Ne mai mirăm că, ajunși adulți, prea mulți dintre semenii noștri înghit toate bălăriile politicienilor? Că e suficient să îți arunce cineva două statistici pe masă ca să te convingă că economia merge bine? Că oameni complet neinstruiți sau cu calificări reduse ajung în cele mai înalte funcții în stat? Sistemul de educație este parte a, scuzați expresia, “sistemului” pe care îl blamăm toată ziua! Sau credeți cumva că politica nu are nici o legătură cu educația, sau că educația nu are nici o legătură cu economia? Ba are: sistemul îi educă pe copii să fie obedienți și să nu-și pună întrebări; mai târziu aceștia vor servi excelent pe post de turmă electorală sau, Doamne-ferește, vor ajunge chiar carne de tun prin diverse conflicte ale politrucilor.

Nu putem schimba sistemul economic fără să schimbăm sistemul politic. Și nu putem schimba sistemul politic fără să schimbă sistemul de educație. Într-o societate de imbecili democrația nu poate fi decât… nefuncțională. Cei care încearcă să schimbe ceva în politică sau în economie fără să schimbe educația trăiesc o mare iluzie. Ei dau repede soluția fără să înțeleagă de fapt problema. La fel cum schimbarea cartoanelor sau a mesei pe care se joacă “Alba-Neagra” nu va îmbunătăți șansele de câștig ale privitorilor, tot la fel reformele fără fond ale guvernanților nu vor schimba realitatea. Din contră, vor perpetua iluzia la un nou nivel.

Revenind la matematică, vreți un test? În cartea sa “Matematică pentru clasa a IV-a” găsim următoarea problemă, similară cu cea povestită mai sus:

Orice copil din blocul nostru poate să ajungă la cinematograful din cartier în 18 minute. În câte minute poate ajunge la cinematograf un grup de 3 copii din blocul nostru?

Dați-o spre rezolvare copilului dumneavoastră.

Publicat iniţial pe Logec.ro

Articole similare

2 Comments

 1. ioan dancila said:

  Va mai spun una ,(o imbecilitate binenteles) de data institutionalizata. Stiti ca mai nou, ca sa se vada, sa se vada ce? se da o asa numita testare nationala.
  Testarea la clasa a II-a continea in anul 2014 printre informatii ca patru copii au citit aceiasi carte(repetam aceiasi carte) care are 250 de pagini, Mircea a citit 158 de pagini , Adrian 95 , Vera 236 si Ana 97.
  Si acum intrebarea aprobata de adultii din minister ,care au invatat matematica la scoala de fabricat imbecili :
  Care dintre operatiile de mai jos trebuie efectuata, pentru a afla cate pagini au citit impreuna (atentie din cartea care are 250 de pagini!) Vera si Mircea?
  Ce credeti ca au inteles din matematica invatata de ei adultii, scoliti la scoala romaneasca?
  Ca raspunsul la aceasta intrebare imbecila trebuie sa fie pe masura; Din cartea de 250 de pagini cei doi au citit impreuna 236 + 158 de pagini !!!!!! Da da, cu astfel de testari vrea ministerul, ce-si zice a educatiei, sa-si confirme daca elevii s-au
  imbecilizat suficient de repede.
  Si ce credeti?

 2. ioan pitagora said:

  La inceputul anului scolar , m-am intalnit cu aproximativ 200 de profesoare pentru ciclul primar si le-am pus urmatoare problema : La scoala dumneavoastra se aduc zilnic cate 600 de cornuri in cadrul programului “cornul si laptele”.Administratorul, indemanatic, numara cate doua cornuri pe secunda si constata ca lipsesc 60 de cornuri .
  Intrebare pusa doamnelor profesoare : Cat timp i-a luat administratorului ca sa constate lipsa?
  Si stupore : Hai domn’ profesor este prea simplu: I-au trebuit doar 30 de secunde ! au raspuns (in cor) majoritatea celor intrebate(!?) spre stupefactia mea.
  Adica , administratorul a numarat cornurile lipsa!!!! Oare pana unde ajunge “educatia” ?

Comments are closed.

Top