Cel mai reușit produs al sistemului corupt

Ninel Ganea

Ninel Ganea

Membru asociat al Institului Ludwig von Mises România, a studiat filozofia la Universitatea Bucureşti şi ştiintele politice la SNSPA. Fost jurnalist, el a scris în ultimii ani pentru portalul Karamazov (www.karamazov.ro), iar in prezent lucrează într-o firmă de comunicare şi relaţii publice.
Ninel Ganea

Ultimele postari ale lui Ninel Ganea (vezi toate)

Tinerii protestatari sunt cel mai reușit produs al sistemului corupt pe care îl contestă. Doresc o mulțime de lucruri contradictorii, dar nu au nici priceperea și nici forța morală pentru a le obține, presupunând că se pot obține lucruri incompatibile. Au fost crescuți sub impresia faptului că sunt educați, suficient de curați interior, imposibil de manipulat și că au puterea de a schimba lucrurile. Din păcate, nu sunt foarte educați, nici nu au vreo putere reală de a schimba ceva în bine, iar la capitolul manipulare se mișcă exact după ritmul melodiei.

Educația tinerilor din ziua de azi a survenit în perioada postcomunistă, iar dacă s-a distrus ceva sistematic în postcomunism, acest lucru a fost tocmai educația. Mulți dintre ei au prins burse în afara țării, unde au luat contact tocmai cu faza cea mai decadentă a universităților occidentale. Așa că de aici nu au învățat ceva bun. Apoi în țară, foarte rapid, s-au importat curicumulum-urile aduse la zi, pentru o sincronizare perfectă în îndobitocire.

Generația nouă nu știe mare lucru din istorie, deci nu a avut cum să învețe că natura umană este căzută, că revoluțiile nu duc la nimic bun și că în competiția politică ies aproape întotdeauna în față cei mai răi.

Logica le-a fost la fel de străină, din moment ce diseminează cu aplomb orice sofisme, chiar și pe cel mai ordinar.

De economie probabil că nu au auzit mare lucru cât timp doresc 10% din PIB pentru Sănătate și majorarea bugetului pentru Educație, deși în România statul colectează în total sub 35% din PIB. Dar au văzut și auzit că în străinătate așa merg lucrurile și vor și ei același lucru (din nou, o eroare logică elementară).

Retorica nu se mai studiază pe nicăieri, așa că săracii tineri pică în capcana manipulărilor vulgare și cred că din cauza celor 60 milioane de euro alocați bisericilor suferă bugetul de peste cinci miliarde al Sănătății. Vor, de asemenea, impozitarea BOR pentru că orice tânăr liber își dorește taxe. Cât mai multe taxe.

Metafizică și teologie nu puteau să învețe pentru că oricum nu sunt de folos și cine mai învață așa ceva în zilele noastre?!

Mulți dintre ei sunt cu adevărat citiți, și nu trebuie negat lucrul acesta, doar că lecturile lor provin cu predilecție din literatură contemporană. Adică, sunt școliți din plin în confortul patimilor. Învață că sunt buni, inocenți și că e nevoie doar de sentimente frumoase pentru a schimba lumea. Celor care le argumentează că lumea nu e așa le replică cu “intoleranți și habotnici”.

Mai citesc câteva bloguri și site-urile de știri la modă, unde învață cuminți lecția bunului progresivist.

De morală nu vor să știe mai nimic, în afara vrerii proprii; dar doresc în permanență să fie conduși de oameni în afara oricăror bănuieli. Însă oamenii în afara bănuielilor nu sunt decât cei care au o morală, iar ei neagă în orice discuție serioasă că există vreo morală mai tare.

Cu toate astea, se simt deasupra plebei deoarece au terminat una sau mai multe facultăți, vorbesc fără greșeli gramaticale, ascultă muzică alternativă (dar tot comercială și tot cu același mesaj ca muzica mai puțin cool), lucrează în corporații (de când e ăsta un merit, nu știu) sau pe cont propriu, nu au fost educați în comunism și vor o viață mai bună.

Sunt aceste lucruri suficiente pentru a clama drepturi și libertăți? Bineînțeles că nu, dar ideea sistemului este de a lucra tocmai prin acești tineri pentru ca revoluția culturală să meargă mai departe. O indignare legitimă este deturnată abil spre propagarea și înrăutățirea aceluiași sistem, iar la asta tinerii pun din greu umărul.

Nu trebuie condamnați, dar nici nu trebuie încurajați. E nevoie de răbdare și rugăciuni. E nevoie de răbdare pentru a le arăta tinerilor că necazurile noastre, ale tuturor, nu doar ale lor, provin dintr-un stat supradimensionat, în care serviciile de securitate au un buget de peste jumătate de miliard de euro, în care educația este făcută pulbere în mod intenționat, în care sănătatea este colectivizată, iar statul și corporațiile (inclusiv cele media) fac legea împreună. Este nevoie de rugăciuni, pentru că războiul pe care îl ducem în fiecare clipă nu este unul în primul rând al argumentelor, ci un război nevăzut, spiritual cu tatăl minciunii, iar problemele oamenilor din ziua de azi sunt în primul rând duhovnicești.

Publicat inițial pe Karamazov

 

FOTO: Dualmodem Bytton/Flickr

Articole similare

7 Comments

  1. Dan Dunarean said:

    Ce nu au fost invatati tinerii de astazi este sa munceasca pe branci, inca din scoala!
    Vor sa nu mai existe politicieni, ministri, primari si functionari publici lenesi si corupti, care sa-si incaseze salariul degeaba, dar ei cate ore au muncit pe zi cand erau la scoala?
    Au stat vreodata noaptea sa mai faca niste probleme in plus din culegere, din proprie initiativa, doar din dorinta sa se simta bine pregatiti a doua zi?
    Vor o Romanie a lucrului bine facut, dar ei de cate ori s-au multumit cu o nota de 5 sau de 6 “important este sa trec clasa”?
    Nu mai vor jumatati de masura, dar ei de cate ori si-au smuls parul din cap de necaz ca nu stiu sa rezolve o problema la geometrie, sau din pura mandrie si respect fata de ei insisi?
    Vor ca cei care fac treaba de mantuiala, care gresesc, sa fie pedepsiti, dar ei de cate ori s-au angajat, in fata propriilor lor constiinte “pana nu-mi indrept nota la biologie nu mai ies din casa, nu ma mai duc la discoteca””?
    Am ramas repetent? Nu-i o catastrofa!
    Nu am luar bacul? Nu-i sfarsitul lumii! Nu o sa renunt sa-mi cumpar noul Iphone doar pentru un aemenea fleac.
    Tinerii din strada cer altora ireprosabilitatea (scuzati exprimarea) morala si profesionala pe care ni si-o cer de la ei insisi.
    Nu ar fi mai bine sa inceapa cu propriile lor persoane?

  2. stefan said:

    Grav e ca autorul sugereaza ca in comunism s-a facut educatie. Daca el confunda educatia buna facuta de parintii lui cu ce se intampla in scoli, e si mai grav.

  3. Jan C. said:

    Absolut exceptional! De multa vreme (nici nu mai stiu de cand…) n-am mai intalnit asemenea coerenta care sa priveasca realitate, relativitatea, relatiile si reactiile pe care le intampinam in fiecare zi.

  4. Pingback: România, laşitatea şi prostia | TANTI spune TOT

  5. Vlad said:

    ”Sunt aceste lucruri suficiente pentru a clama drepturi și libertăți?” – și dumneavoastră doriți să vă oferim credibilitate plecând de la o astfel de mentalitate? Poate ați fost de suficient de multe ori la biserică, dar sigur nu v-ați întâlnit de suficient de multe ori cu Dumnezeu. Altfel poate ați fi avut ocazia, nu știu dacă și posibilitățile, de-a afla că avem cu toții drepturi și libertăți egale. Și obligații. Dar de obligații nu vi s-a făcut poftă să vorbiți, nu? Sau singura dumneavoastră obligație e aceea de a interzice drepturi și libertăți tuturor celor care pe care vi-i considerați, în lipsa rațiunii și a bunului simț, inferiori?

  6. Alexandra said:

    “din cauza celor 60 milioane de euro alocați bisericilor suferă bugetul de peste cinci miliarde al Sănătății. Vor, de asemenea, impozitarea BOR pentru că orice tânăr liber își dorește taxe. Cât mai multe taxe” Tin sa va contrazic, nu ne dorim “cat mai multe taxe, ne dorim un tratament egal, daca statul cere de la mine taxe si imi ia impozit pentru orice fleac de ce nu ar supune la acelasi tratament si maretul BOR? Sau egalitatea in fata legii se termina la usa bisercii? Nu traim cu impresia ca banii alocati bisericii ar putea salva sistemul medical dar s-ar putea aduce unele imbunatatiri atat de necesare din pacate se gasesc intotdeauna oameni ca dvs. care sa pledeze pentru barbosi, preafericit si altii asemenea prin intermediul unui articol care se vrea obiectiv.

  7. pepeman said:

    Prima frază, deși scrisă cu alte intenții, m-a determinat să citesc până la capăt acest text, atât de neîndemânatic, chiar strident ideologizat. Strălucește ca un diamant scăpat în gunoiul de grajd pe care se sprijină articolul de față, frământat de copitele denigrării.
    Aveți dreptate, generația tânără de azi e singurul produs bun al societății românești postrevoluționare. Formarea unei astfel de elite sociale (e prea devreme pentru eticheta intelectuală) nu ar fi fost posibilă, de pildă, în Coreea de Nord, unde accesul la informație e prohibit sau selectiv. Nici în țările fundamentaliste, în care principala preocupare a cetățenilor e conformarea procustiană la canoanele religioase.
    Văd că invitați la rugăciune. Rugați-vă să înțelegeți că, deși sunt de departe mai buni cunoscători de istorie, economie, logică ori retorică decât generațiile care i-au precedat, acești tineri nu se simt deloc superiori ”plebei”, cum afirmați. Ceea ce n-aș îndrăzni să afirm în legătură cu dvs.

Comments are closed.

Top