Așa-zisul Guvern Ponta lansează așa-zisul nou Cod Fiscal

Florin Drăgan

Florin Drăgan

Antreprenor în domeniul agricol, absolvent al Facultăţii de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
Florin Drăgan

Ultimele postari ale lui Florin Drăgan (vezi toate)

Guvernul a lansat în dezbaterea publică propuneri pentru un Nou Cod Fiscal. În realitate, guvernul a prezentat o listă de bune intenții însemnând ajustarea în jos a taxelor deja existente și ca aceste bune-intenții să beneficieze de atenție, le-a denumit pompos Nou Cod Fiscal.

Să denumești aceste ajustări de taxe ca fiind un Nou Cod Fiscal e în primul rând neserios. Mai ales că Guvernul Ponta a ajustat sau a instituit peste 40 de taxe și impozite. Cam multe noi coduri fiscale, nu?

„Noul Cod Fiscal prevede reducerea accizelor la carburanți fiindcă a scăzut consumul, transportatorii alimentând din alte țări, precum Ungaria și Slovenia” a spus ministrul Darius Vâlcov. Păi asta au spus toți care pricepeau câte ceva din economie și transporturi încă dinaintea majorării intempestive a accizei la carburanți de la sfârșitul anului 2013. Și cum guvernul prezintă ajustările de taxe ca și cum ar fi o adevărată reformă a fiscalității ce trebuie să poarte numele pompos de Noul Cod Fiscal, putem concluziona că după 2 (două) noi coduri fiscale, la sfârșitul lui 2015 ne vom întoarce la situația de la sfârșitul lui 2013.

Prin Noul Cod Fiscal se va elimina impozitul pe construcții speciale, mai spune Guvernul Ponta. Dacă asta înseamnă că avem un nou cod fiscal, atunci stabilirea impozitului pe construcții speciale la 1,5%, reducerea acestuia la 1% și eliminarea acestui impozit face ca după 3 (trei) noi coduri fiscale să fi ajuns la situația de până în anul 2013. Mai mult de un nou cod fiscal pe an!

Apoi, la lansarea acestui așa-zis nou cod fiscal, guvernul, ca să arate că demersul e mai mult decât o încercare disperată de îmbunătățire a imaginii, a prezentat proiecții ale încasărilor pe anii viitori. Guvernului Ponta nu i-a reușit absolut nicio proiecție a veniturilor bugetare pe cei 3 (trei) ani de când tot face bugete. În 2014 a făcut chiar 3 rectificări bugetare. Ei bine, astăzi ne prezintă proiecții până în 2019 iar noi ar trebui să ținem cont de ele.

Mai gravă decât neseriozitatea acestui proiect de așa-zis nou cod fiscal, e grava impostură și uzurparea noțiunii de reformă. E lucrul la care se pricep cel mai bine socialiștii: compromiterea noțiunilor.

În fond, așa cum Codul Fiscal a fost modificat prin OUG 8/2013, OUG 12/2013, OUG 50/2013, OG 16/2013, OG 28/2013, OG 88/2013, OUG 102/2013, OUG 111/2013, OUG 8/2014, OUG 14/2014, OUG 19/2014, OUG 28/2014 și încă altele, așa și modificările de taxe puteau fi și de această dată adoptate și abia apoi comunicate.

OUG 8/2014 s-a adoptat într-o ședință de guvern remaniat cu câteva ore înainte, în 26 februarie 2014. Nu au mai fost declarații de presă la începutul ședinței de guvern, iar după ședință nu s-au mai comunicat actele adoptate, la declarații au ieșit ministrul Oprea lângă ministrul Constantin și au vorbit despre bunele lor intenții. În 28 februarie 2014, adică vineri la ora 20, a apărut în Monitorul Oficial această ordonanță cu modificări substanțiale ale Codului Fiscal.

E evident că ajustarea unor taxe, în sus sau în jos, nu reprezintă o reformă a fiscalității. Nu e vorba de schimbarea filosofiei fiscale ca să putem vorbi de un nou cod fiscal. Când în Codul Fiscal din 2003, legiuitorul a statuat că tranzacțiile comerciale se fac la prețul pieței, acest fapt a fost cu adevărat înnoitor. S-au redefinit deductibilitățile fiscale ale cheltuielilor, s-a produs o separare între contabilitatea financiară și cea de gestiune.

Un nou cod fiscal ar fi un cod prin care impozitul pe profit să fie 0(zero). S-ar produce o schimbare de paradigmă etică (și fiscalitatea trebuie să se sprijine pe considerente etice) – de ce să impozitezi o firmă când câștigă dacă nu o despăgubești când pierde ar fi o întrebare legitimă. Apoi, contabilitatea stocurilor ar trece în întregime în contabilitatea de gestiune, la fel amortizările, provizionările. S-ar simplifica enorm necesitățile de control fiscal, s-ar putea reforma cu adevărat administrațiile fiscale.

Așadar, guvernul, pentru un exercițiu propagandistic care nici nu-i sigur că-i va folosi, uzurpă noțiunea de reformă fiscală și, în definitv, o sabotează.

Proiectul de nou cod fiscal e neserios și nociv, de aceea nu merită niciun fel de atenție. Dimensiunea taxelor pentru celebrele bugete ale companiilor e importantă numai pentru econometriști. Economia reală nu se împiedică de puțin la sută, analiștii economici de televizor, în schimb, da: au ce analiza.

Noul Cod Fiscal al Guvernului Ponta e un nimic pompos intitulat. În fiecare zi se poate face câte un astfel de „Nou Cod Fiscal”.

FOTO: ANTI.USL/Flickr

Articole similare

Top