Traian Băsescu: “România are nevoie de o reformă a sistemului de taxe.”

Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan

Profesor universitar de economie, autor al site-ului Logica Economică (www.logec.ro).
Bogdan Glăvan

Ultimele postari ale lui Bogdan Glăvan (vezi toate)

Traian Băsescu continuă să lovească și după încetarea mandatului:

România are nevoie de o reformă a sistemului de taxe. Îmi permit să sugerez să se schimbe centrul de greutate de pe întreprindere și cetățean pe proprietar.

În primul rând că problema e falsă. Nu contează foarte mult cum sunt așezate taxele, în ansamblu impozitarea afectează factorii de producție primordiali. Adică omul simplu. Ori că îmi oprește statul din venituri (CAS), ori că nu ma lasă să fac ce vreau cu ele (impozit pe proprietate sau TVA), este același lucru în ultimă instanță. Indiferent de cum mă impozitează politicienii, impozitarea înseamnă exploatare și subminează munca, economisirea, acumularea de capital. Restul sunt detalii, interesante poate, dar prea puțin importante ca să merite numele de “reformă”…

În al doilea rând, genul de reforme fiscale precum cel propus de ex-președinte reprezintă o mare capcană. Întotdeauna când politrucul îți spune că reforma fiscală constă în diminuarea unor taxe și în creșterea altora, poți să fii sigur că ceea ce urmează este doar creșterea taxelor. Scăderea va fi pusă între paranteze. Acesta este jocul machiavelic, tendința inerentă a politicii. Orice reformă fiscală care nu înseamnă scăderea impozitării – punct este, în opinia mea, o cacealma în proporție de 90%. Din motive prudențiale, așadar, este bine să ne opunem acestui gen de propuneri.

FOTO: ziuaconstanta.ro

Articole similare

Top