Bogdan Glăvan
Ultimele postari ale lui Bogdan Glăvan (vezi toate)
- Liberalismul care îmi place. Educația - 22 mai 2018
- Dar fără stat, cine ar construi tramvaie? - 8 noiembrie 2017
- De ce cresc dobânzile, Mitică? - 11 octombrie 2017
Ce merge mai bine după o omletă sățioasă? Niște mandarine. Mănânc mandarine cumpărate cu 2 lei/kg din piața din Zărnești. Sunt micuțe, nu foarte dulci, dar destul de aromate și zemoase. Mă tot gândesc cum se justifică acest preț – sigur, dincolo de evaziunea fiscală, căci doar nimeni nu e nebun să ceară TVA sau bon fiscal la așa ceva. Dar 2 lei? Oare cu ce preț au fost importate dacă ajung să fie vândute în centrul țării cu 2 lei/kg, mai ieftin decât apa plată la supermarket, preț din care trebuie acoperite și costurile de transport, și marja intermediarilor, și venitul bieților vânzători care stau cu taraba în frig. Și nu găsesc alt răspuns mai bun decât acesta: mandarinele au costat inițial zero lei.
Ce ar spune un economist serios? Avem de-a face cu un cadou, o formă de ajutor extern care bate de departe cele mai eficiente fonduri europene, pentru simplul motiv că primești ceva, o marfă utilă (nu bilete de hârtie) fără să dai nimic în schimb. Să mulțumim națiunii vecine și prietene că a decis să ne subvenționeze nivelul de trai: venitul lor național scade, al nostru crește.
Ce ar spune un mercantilist, un keynesian sau pur și simplu un politruc?Că avem de-a face cu un fenomen deosebit de nociv, mai periculos decât cel mai aprig dumping. Este concurență neloială cu circumstanțe agravante, cine îndrăznește să ne ofere ceva cu preț zero trebuie pur și simplu scos de pe piață. Vă dați seama câte locuri de muncă au fost astfel distruse în sectorul fructifer din România? Respectiv câte slujbe am putea salva dacă am interzice asemenea importuri, dacă am refuza să mai fim doar o piață de desfacere pentru alții?! Producția noastră de mere și pere s-ar putea dezvolta, salariile agricultorilor ar fi cheltuite aici, bineînțeles cu efect de multiplicare în economie. Taxe ar fi plătite la buget și guvernul ar putea în sfârșit să construiască autostrăzi; dacă fiecare din cei care vând fructe în piață ar plăti măcar 10 euro pe lună la buget, atunci sistemul de pensii și programele de asistență socială ar funcționa mai bine. Desigur, zonele rurale s-ar dezvolta și inegalitatea regională ar da înapoi.
Ce ar spune omul simplu spălat pe creier de televiziunile de știri și de propaganda mediatică? Niște jigodii, ne dau nouă ce refuză să mănânce ei, de parcă suntem ultimii oameni. Huo, ai dracu’ speculanți, ei le iau pe degeaba, nu plătesc nici o taxă și ni le vând nouă cu 2 lei kilu’, ca să-și umfle buzunarul. Unde e DNA-ul?! Ce păzește statul?! Vrem să fim pe picior de egalitate în Europa, că nu degeaba am apărat noi Occidentul de invaziile barbarilor secole la rând, măcar mandarine ca lumea să primim.
Articol publicat inițial pe Logica Economică
FOTO: Eric/Flickr