Economia face boom… și încă nici n-a scăzut TVA-ul!

Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan

Profesor universitar de economie, autor al site-ului Logica Economică (www.logec.ro).
Bogdan Glăvan

Ultimele postari ale lui Bogdan Glăvan (vezi toate)

În urmă cu vreo săptămână afirmam într-o conversație cu presa că ANAF-ul colectează mai mulți bani și datorită faptului că economia merge din ce în ce mai bine, că ne aflăm în stadiul incipient al unui boom economic. Afirmația mea a stârnit mirarea interlocutoarei, dar datele statistice oferite azi de INS o confirmă: creșterea PIB de peste 4% în primul trimestru din acest an față de trimestrul similar din 2014.

Eu am o dovada simplă a creșterii economice: traficul intens din București. De exemplu, după ce a trecut Paștele mi-am dat seama că nici nu se cunoaște că… a trecut Paștele, Bucureștiul este plin de mașini la orice oră și este neobișnuit de dificil să ajungi dintr-o parte în alta a orașului. De ani buni de zile nu am mai avut parte de o asemenea aglomerație.

Anyway, pentru pretențioșii care vor “dovezi științifice”, nu vorbe goale, uitați evoluția PIB și a masei monetare. Vă spune ceva?!

 

PIBPIB si M1E simplu, prieteni. Dacă în economie intră bani atunci aceștia impulsionează cheltuielile. Aceasta este povestea oricărui boom economic de când ne știm. Iar ritmul expansiunii monetare s-a accelerat în ultima vreme și – ghiciți ce?! – se va accelera în continuare cu injecția de 3 miliarde pe care tocmai a operat-o BNR și, bineînțeles, cu scăderea TVA la alimente. Dacă nu era ANAF cu înăsprirea colectării fiscale, economia ar fi crescut și mai mult.

Anyway, așa cum v-am spus mai demult, creșterea asta economică demolează mitul că economia are nevoie de investiții publice. Nu, economia nu are nevoie de investiții publice, economia este ținută în loc de investițiile publice! De la Revoluție încoace în România s-a investit mult și prost. Bine, nu atât de mult ca în China sau în țările asiatice. Dar mai mult decât în Polonia, fără efect.

Romania PoloniaTocmai reducerea investițiilor publice, tocmai limitarea risipei guvernamentale este de bun augur pentru economie. Deoarece, uite, elimină deficitul bugetar și astfel creează spațiu fiscal pentru reduceri de taxe.

Atenție, eu nu zic că economia poate crește fără investiții. De câte ori m-ați auzit spunând că fără acumulare de capital ne vom zbate în sărăcie? Cred că de 1000 de ori. Problema este alta – așa cum am spus, invitat fiind de Luca Niculescu la emisiunea de duminica trecută; problema este că la noi investițiile au fost în bună măsură sinonime cu risipa: fie pentru că au fost efectuate de un stat ultra-corupt și profund incompetent, fie pentru că au fost operate de un mediu privat viciat de politica banilor ieftini. Și, prin urmare, este absurd să vorbim de necesitatea creșterii investițiilor câtă vreme băieții de la butoane sunt varză. Cu cât epurăm mai bine investițiile corupte, cu cât se triază clasa antreprenorială, cu atât mai bine. Și, așa cum se vede, nici nu contează că investițiile publice au scăzut. Banii s-au cheltuit mai rațional în ultimii ani, și asta este tot ce contează.

Dar atenție din nou, fiindcă politica banilor ieftini s-a întors și se accelerează. Creșterea economică, realizată în anii trecuți din exporturi (adică din competitivitate adevărată), IT și agricultură, începe acum să capete nuanțe de boom artificial pe măsură ce creșterea consumului alimentată de dobânzile real-negative, creditarea subvenționată de stat și fonduri europene începe să joace un rol din ce în ce mai important în susținerea PIB. Pentru că dobânzile artificial de mici, tiparnița de bani și fondurile publice nu fac decât să submineze raționalitatea economică. Au făcut-o în anii 2004-2008, o pot face în continuare.

Ia să vedeți, imediat vor apărea analiștii pieței imobiliare care vor spune că este fabulos…

Publicat inițial pe Logica Economică

FOTO: Rebecca Lazenby/Flickr

Articole similare

Top