Dolarul la 4 lei. Câți bani plătim pentru celebrele împrumuturi în dolari ale guvernului?

Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan

Profesor universitar de economie, autor al site-ului Logica Economică (www.logec.ro).
Bogdan Glăvan

Ultimele postari ale lui Bogdan Glăvan (vezi toate)

Că tot discutăm noi despre imprudența persoanelor fizice care au luat împrumuturi în franci elvețieni. Ce ziceți de strategia statului de a se împrumuta în dolari (noi urmând cică să intrăm în zona euro, știți…)? Ionuț Bălan ne împrospătează memoria:

România s-a împrumutat în monedă americană în ianuarie-februarie 2012, atunci când Trezoreria Statului lansa o emisiune de titluri externe de 1,5 miliarde de dolari, pe care a redeschis-o pentru 750 de milioane, moment în care cursul se afla la 3,2 – 3,3 lei/dolar.

Aşadar, dacă adăugăm deprecierea leului faţă de dolar la nivelul bonificaţiilor se observă că România are de plătit în momentul de faţă dobânzi „junk”. Iar acest fapt se întâmplă deoarece nu a făcut hedging la împrumuturile în valută, în condiţiile în care statul are venituri în lei, precum cetăţenii săi.

20150120_stupid

În ianuarie 2014, adică fix acum un an, guvernanții celebrau marea reușită de a se împrumuta în dolari, doar 2 miliarde, în premieră pe 30 de ani. Cu dobândă de peste 6%. Cursul dolarului era atunci de 3,3 lei, astăzi este cu 20% mai mare. La vremea respectivă scriam:

Noi putem să speculăm că randamentele vor scădea în continuare. Dacă Unchiul Sam mai tipărește mulți dolari, creând o cerere artificială pentru obligațiunile unor state cvasi-eșuate precum România, atunci putem să speculăm că randamentul poate să tindă spre zero. Noi putem să credem orice. Dar este doar o speculație. Dobânzile pot să și crească, nu doar să scadă. Până una-alta, dacă te împrumuți la 6% pe 30 de ani, atunci este normal să presupunem că autoritățile României și-au planificat o creștere a încasărilor bugetare cu 6% – simplificând, o creștere economică de 6% – care să le asigure resursele pentru a plăti dobânzile. Vă amintesc că creșterea economică medie în două decenii de la Revoluție a fost de aproape 1%.

Cam așa stau lucrurile: e plină lumea de speculanți și de speculații. Dar cel mai fain este când statul speculează pe buzunarul nostru, așa-i? Când se duce el să se împrumute în alte monede, că el e deștept, ceva de speriat. Televiziunile de știri ar putea prelua acest dosar, este la fel de interesant ca cel al datornicilor în franci. E adevărat, variația cursului dolarului nu este atât de mare ca a francului dar, cum să vă spun, în cazul francilor vorbim de 75000 de persoane, în cazul împrumutului suveran vorbim de întreaga națiune. Hai să vedem ce zic “experții” acum.

Articol publicat inițial pe Logica Economică

FOTO: Nico Trinkhaus/Flickr

Articole similare

Top