Demonii. Analiza arhetipurilor revolutionare.

Academia Privata

Academia Privata

Academia Privată este un proiect educațional alternativ, eminamente privat. Fără acreditări oficiale și șabloane inutile, aceasta își propune să recupereze spiritul educației autentice.
Academia Privata

Pe la începutul secolului XIX o mână de oameni din diferite regiuni ale globului și-au propus să schimbe radical lumea. Cum nu aveau răbdare, timp sau prea multă încredere în oameni pentru a-și expune ideile pe larg, singurul lor mijloc aflat la îndemână era revoluția. Adică, o acțiune politică directă și violentă prin care să dea naștere unei lumi noi din care inegalitățile să dispară pentru totdeauna, iar raiul pământesc să ia ființă.

Povestea acestor oameni a fost spusă de Dostoievski în „Demonii”, fără îndoială, cel mai complex roman politic scris vreodată. Doar că Piotr Verhovenski, Stavroghin și toți „ai noștri”, dimpreună cu mentorul lor Stepan, nu au fost doar niște plăsmuiri ale unei minți creative excepționale.

Demonii au existat în realitate și nu doar în Rusia, iar istoria i-a canonizat, cu mici excepții (astăzi străzile, orașele sau școlile poartă numele lor). Proiectul lor politic, de revoltă împotriva ordinii creației, merge mai departe, dar rădăcinile îi sunt ocultate.

Cursul „Demonii” își propune să pună în evidență aceste origini și caracteristici ale Revoluției Moderne prin istoria a patru revoluționari exemplari prin iacobinismul și fanatismul lor. Veterani ai societăților secrete, maeștri în arta conducerii oculte, revoluționari de profesie, ideologi pur sânge în unele cazuri, duplicitari și alunecoși în altele, toate cele patru figuri (Bunoarroti, Neceaev, Bolivar și Bălcescu) analizate în decursul întâlnirilor relevă o dimensiune mai puțin cunoscută dar esențială pentru a înțelege istoria și filosofia politică a modernității.

Cursul debutează cu o discuție asupra romanului lui Dostoievski, „Demonii”, în calitate de text indispensabil pentru a înțelege originile și dinamica fenomenului revoluționar (nihilist) modern.

Comentariul va ținti atât contextul istoric specific în care apare scrierea (Rusia secolului XIX), cât și amplitudinea politică generală a romanului, cu o varietate remarcabilă de tipuri revoluționare .

Pe baza acestui text, vom trece ulterior la evocarea unor personaje istorice relativ diverse din marea familie a revoluțiilor moderne. De la organizatorul „profesionist” Buonarroti, la nihilistul-demonic Neceaev, până la romanticii, dar nu mai puțin inocenții, Bolivar și Bălcescu, vom decela legăturile, ideologia, ocultismul și proiectele politice utopice puse în mișcare de revoluționarii secolului XIX, precum și răsfrângerile acestor maladii în modernitatea noastră.

Lector: Ninel Ganea

Perioadă de desfășurare: 20.03-22.05.2018

Cursul poate fi urmărit și online pe youtube (cu link dedicat ce se transmite înainte de începerea cursului). Pe parcursul cursului puteți să adresați întrebări lectorului prin intermediul chat-ului dedicat. Cursul este disponbil participanților pe youtube 2 săptămâni pentru revizionare.

Detalii pe Academia Privată

 

 

banner-articol-wallstreet

 

banner-articol-gatto

 

Articole similare

Top