Cum s-a reflectat în prețuri reducerea TVA din 2006 în Ungaria?

Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan

Profesor universitar de economie, autor al site-ului Logica Economică (www.logec.ro).
Bogdan Glăvan

Ultimele postari ale lui Bogdan Glăvan (vezi toate)

De la 1 ianuarie 2006 TVA s-a redus de la 25% la 20%. Printre produsele afectate, cele alimentare și energia nereglementată au avut cea mai mare pondere, dar scăderea a afectat de asemenea numeroase servicii și produse din alte categorii…

Este ușor să calculăm că un transfer imediat și complet al reducerii TVA în prețuri ar fi însemnat ieftinirea produselor cu 4% (120/125-1).

Magazinele au redus prețurile bunurilor în cauză doar cu o pătrime din dimensiunea scăderii TVA… Prețul serviciilor, de exemplu, nu a scăzut deloc. Cea mai mare scădere s-a observat în ceea ce privește bunurile durabile, chiar dacă și în acest caz reducerea de preț a fost mai mică de 2%.

Dintr-o perspectivă de marketing, dacă magazinele doresc să-și sporească cota de piață, atunci poate fi rentabil pentru ele să scadă prețurile înainte de reducerea TVA. De fapt, unele lanțuri de magazine, în special cele care vând electronice, chiar așa au procedat la sfârșitul anului 2005. Dar, potrivit estimărilor noastre, acest gen de comportament a fost unul excepțional și nu a avut un impact măsurabil asupra indicelui prețurilor. În general, scăderea TVA a dus în principal la creșterea profitului magazinelor – cel puțin pe termen scurt. Însă atunci când analizăm reacția magazinelor trebuie să luăm în calcul faptul că pe termen lung prețurile celor mai multe produse au o tendință de creștere. Prin urmare, dacă un magazin nu ieftinește produsele, înseamnă că nici nu va fi nevoit să le scumpească mai târziu. Acest gen de comportament pare să fie comun în cazul produselor unde rata inflației este relativ ridicată, unde creșterea de prețuri este anticipată a avea loc curând. Dovada acestui fenomen este diferența dintre efectul reducerii TVA asupra serviciilor, respectiv asupra bunurilor durabile: în sectorul serviciilor, caracterizat de o rată mare a inflației, efectul reducerii TVA a fost mult mai mic decât în domeniul bunurilor durabile. (sursa)

În rezumat, așa cum am spus, efectul scăderii TVA nu va fi unul strict contabil, ci unul economic-anticipativ. Oamenii nu sunt simple maimuțe care reacționează mecanic când le arunci banana, iar prețurile nu exprimă relații fizice, așa cum și-ar dori planificatorii centrali și inginerii sociali de la guvernare. Prețurile sunt un fenomen social complex, rezultatul preferințelor subiective ale indivizilor și al calculului antreprenorial anticipativ. De aceea, nimic mecanic nu se întâmplă în economie.

Reducerea TVA va imprima o tendință de ieftinire a prețurilor – cu atât mai mult cu cât, așa cum se vede și din analiza Ungariei, vorbim de un domeniu (alimente, în cazul nostru) caracterizat printr-o mare stabilitate a prețurilor sau chiar o ușoară tendință deflaționistă. Dar această ieftinire va fi frânată de creșterea cererii pentru toate bunurile din economie datorită surplusului de bani rămas la cumpărătorii de alimente, care se va reflecta în prețuri, inclusiv în prețurile alimentelor – reflectare care nu va pica din copac peste un an sau doi, ci va fi implementată anticipativ, încă de acum.

Pe termen lung, dragi socialiști, tot clasa muncitoare are de câștigat, nu vă faceți probleme. Fiindcă reducerea poverii fiscale, chiar dacă va umfla pe termen scurt și profiturile vânzătorilor, se va transmite mai departe lent prin creșterea cererii de forță de muncă și extinderea afacerilor etc. astfel încât posesorii factorilor de producție primordiali (salariații, în primul rând) vor avea de câștigat prin:

  • creșterea salariilor.
  • stimularea inițiativei antreprenoriale și apariția unor noi produse, care vor împinge în jos prețurile vechilor mărfuri.
  • sporul de productivitate datorat faptului că o sumă consistentă de bani este retrasă din buzunarele statului și folosită de sectorul privat, mai grijuliu.

Publicat inițial pe Logica Economică

FOTO: Camilo Rueda López/Flickr

Articole similare

Top