Cum de a ajuns iar socialismul la putere în Grecia… într-o poză

Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan

Profesor universitar de economie, autor al site-ului Logica Economică (www.logec.ro).
Bogdan Glăvan

Ultimele postari ale lui Bogdan Glăvan (vezi toate)

Dezastrul economic provocat de politica banilor ieftini, fondurile europene și statul asistențial – care au indus în rândul grecilor iluzia că își permit un nivel de trai mult superior posibilităților lor reale de producție – aproape că nu cunoaște echivalent pe timp de pace. Din 2008 până în 2013 PIB a scăzut cu aproximativ un sfert, adică exact cât a scăzut în SUA în timpul Marii Depresiuni din anii 1930. Un sfert din forța de muncă este șomeră și jumătate din tineri nu au loc de muncă – o situație mai grea decât în timpul Marii Depresiuni, peste ce a cunoscut România în acești ani de criză. Sau hai să comparăm prăbușirea economică a Greciei cu războiul civil din Libia din 2011 (continuă și azi), care practic a distrus țara.

Grecia Libia

Ideea e că după Marea Depresiune sau după război, economia totuși și-a revenit. Odată ce excesele sau blocajele sunt înlăturate, iar economia este curățată de povara investițiilor neperformante și a comportamentelor păguboase, oamenii își recapătă cheful de muncă și economia decolează. Doar că Grecia nu pare să decoleze, așa cum ar trebui să se întâmple cu o economie normală, care și-a terminat de ajustat excesele. De fapt, Grecia nu este o economie normală. Politica de “macrostabilizare” dusă de europeni este un succes “fabulos”, la capătul ei grecii sunt mult mai îndatorați decât erau la începutul crizei, iar sentimentul de “am fost trași pe sfoară” este acut.

Această frustrare uriașă stă la baza ascensiunii populismului radical. Câteodată nici nu îți vine să crezi câte nenorociri, pagube și disensiuni sociale pot produce politicile stupide. Politici care vor continua, fiindcă întotdeauna este loc de mai rău.

Articol publicat inițial pe Logica Economică

 

FOTO: aesthetics of crisis/Flickr

Articole similare

Top