Creșterea sectorului financiar și inegalitatea

Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan

Profesor universitar de economie, autor al site-ului Logica Economică (www.logec.ro).
Bogdan Glăvan

Ultimele postari ale lui Bogdan Glăvan (vezi toate)

De la sfârșitul Celui De-al Doilea Război Mondial sectorul financiar s-a extins rapid și permanent în țările dezvoltate.

se arată într-un studiu recent. În poză aveți evoluția sectorului financiar în SUA:

Marimea sectorului financiar in PIB

 

Dar ce ne aduce nouă aminte graficul de mai sus? O clipă,… gata, știu! Seamănă cu graficul inegalității veniturilor la care face referire Piketty. Se observă cum sectorul financiar și polarizarea socială cresc până în preajma Marii Depresiuni din anii 1930, după care au un trend descendent în perioada războiului, după care revin pe creștere până la momentul ultimei crize, când se stabilizează. Curbele sunt aproape identice, cu excepția faptului că inegalitatea venitului decolează târziu, abia la începutul anilor 1980.

Fig 1

Să fie vreo legătură între cele două fenomene? Poate James Tobin are puțintică dreptate:

Aruncăm din ce în ce mai multe resurse, inclusiv crema generației tinere, în activități financiare care nu au legătură cu producția de bunuri și servicii, în activități care generează recompense private foarte înalte, disproporționate față de productivitatea lor socială.

Sau poate istoria prețurilor locuințelor să ne ajute…

Pretul caselorWell, poate e vreo legătură între aceste fenomene, poate una mică-micuță… Cum ar fi aceea că activitatea bancară cu rezerve fracționare reprezintă efectiv o formă de redistribuție a resurselor în favoarea unei clase privilegiate și că de pe urma expansiunii creditului și a inflației prețurilor activelor majoritatea populației se alege doar cu rate la bancă, în vreme ce o minoritate de “specialiști” încasează bonusuri uriașe. Sau aceea că tipărirea de bani nu este decât o formă de impozitare, prin care majoritatea pierde și un grup restrâns câștigă – chestie cunoscută de la Cantillon încoace (adică de 3 secole), dar uitată în mlaștina educației economice actuale. Sau aceea că statul (fiind, de altfel, cel mai mare datornic din economie) este mână în mână cu sistemul bancar pe care îl ajută să treacă peste toate crizele, motivându-l astfel să se extindă ca o caracatiță… O fi vreo legătură, cine știe?

Ford

Articol publicat inițial pe Logica Economică

FOTO: charterforcompassion.org

Articole similare

Top