Săptămâna în bucăți. Valuri atât de subțiri, atât de firave!

Ninel Ganea

Ninel Ganea

Membru asociat al Institului Ludwig von Mises România, a studiat filozofia la Universitatea Bucureşti şi ştiintele politice la SNSPA. Fost jurnalist, el a scris în ultimii ani pentru portalul Karamazov (www.karamazov.ro), iar in prezent lucrează într-o firmă de comunicare şi relaţii publice.
Ninel Ganea

Ultimele postari ale lui Ninel Ganea (vezi toate)

Judecătorii de la Curtea Constituțională au respins a treia versiune a Legii Big Brother, pe motivul natural că sunt încălcate drepturile și libertățile omului. La doar o zi după ispravă, unul dintre jurați a acuzat SRI de presiuni, în timp ce un alt judecător a fost chemat la DNA pentru corupție. Dacă se vor încăpățâna să continue pe linia asta, reprezentanții Curții vor descoperi pe pielea lor flexibilitatea legilor din România. Asta în cazul în care, Doamne ferește!, nu vom avea parte de un atentat, caz în care legea va trece în aplauzele publicului. Despre Big Brother a vorbit, în trecut, premonitiv J.R.R. Tolkien: “simțământul acela oribil, tot mai puternic, al existenței unei voințe potrivnice, care se străduia din răsputeri să străbată umbrele norilor, pamântul și carnea ca să te vadă, să te străpungă cu privirea sa înspăimântătoare, goală, nemiloasă. Valurile care te apărau de el ajunseră atât de subțiri, atât de firave!”

*

Faimosul și cruntul terorist musulman al-Bhagdadi a fost rănit într-un raid aerian de către brava armată aliată. Doar că un general al armatei SUA a povestit încă din 2007 că fiorosul calif nu există, fiind doar o invenție a strategilor americani. Este mai rațional să urăști o persoană, chiar dacă nu există, decât o organizație, la rândul ei fantomă. Așa că lumea își poate descărca furia pe stafia cu nume kitsch din Iraq. Presa serioasă nu se lasă intimidată, însă, de astfel de scenarii. Astfel, în 2007 am aflat ca Bhagdadi a fost capturat, după care în mai, același an, că a fost omorât, pentru a fi arestat în 2009, ucis din nou în 2010, după care a fost arestat în 2012, pentru ca în această săptămână să fie rănit grav, după ce mai fusese rănit grav în noiembrie 2014. În fine, nu trebuie să vă pierdeți cu firea. Scenariul a fost folosit în trecut și pentru alți teroriști, uciși și înviați din morți, în funcție de circumstanțe. Suntem pe mâini sigure.

*

Davos este orășelul acela minunat din Elveția, unde se adună elitele globale să discute despre soarta planetei, dar mai ales a muritorilor de rând. O descriere amplă puteți găsi în cartea “Superclass” a lui David Rothkopf. Pe lângă invitații permanenți, își fac apariția acolo și diverse vedete pop, chemate la marele sfat pentru contribuția lor incontestabilă la progresul omenirii. Bono și Paulo Coelho au deja experiență la Davos, așa că anul ăsta a venit rândul lui Pharrell Williams să lumineze omenirea din Elveția. Fericitul interpret a anunțat că în 2015, alături de Al Gore, cel care profețea dispariția zăpezii arctice până în 2013, va cânta împotriva încălzirii globale, a schimbărilor climatice sau a ceva, a orice se întâmplă să fie pe partitura elitelor. “În loc să avem oamenii cântând, literal o sa armonizăm umanitatea toată dintr-un foc”, a explicat reabsorbționismul pe înțelesul tuturor Pharrell.

*

Franța a decis să lupte împotriva terorismului și a violenței din société prin introducerea unei Zile a Secularismului. Noi lecții morale și civice vor fi predate elevilor și studenților, în clasă se va cânta “La Marseillaise”, iar profesorii se vor adapta la noua religie secularistă. Conform ministrului învățământului, măsura are drept rol combaterea “teoriei conspirației” din școlile franceze. Dacă ar mai avea cler, probabil că autoritățile ar apela la experiența istorică și i-ar bălăci prin apele țării. Oricum, rămân multe de făcut: marșuri naționale, schimbarea calendarului, modificarea numelor etc. Trebuie măcar încercat și a doua oară, poate că în prima instanță au fost motive tehnice pentru care revoluția n-a mers cum trebuie.

*

Într-o zi în care 17 persoane nevinovate au murit la Donetsk într-un autobuz lovit de o rachetă, titlul din presa noastră a fost: “Zi neagră pentru Ucraina. Aeroportul din Donetsk a căzut în mâinile separatiștilor”. În restul țării, autoritățile de la Kiev, democratice și liberale, doresc să interzică punctele de schimb valutar, cu excepția celor din bănci. Vecinii ruși nu se lasă nici ei mai prejos și au anunțat încă din decembrie că se vor lupta cu speculanții valutari care vor să dărâme rubla.

*

Săptămâna trecută, Fiscul american a anunțat că lansează International Data Exchange Service. Un nume lung și plictisitor, de unde se ițesc degetele hrăpărețe ale statului american, care obligă fiecare bancă de pe pământ să îi transmită date confidențiale, pentru a stârpi, bineînțeles, evaziunea fiscală și terorismul. Instituțiile financiare au puterea de a refuza acordul, dar vor trebui să suporte pierderi de 30% din transferurile care trec prin SUA. Partea mai amuzantă, privind de la distanță, este că inclusiv bănci din țări nerecunoscute de Washington vor fi nevoite să intre în cârdășie cu Fiscul american. Dar, așa cum explică toți economiștii și analiștii veritabili, “evaziunea fiscală amenință siguranța națională” și/sau “este nevoie de creșterea veniturilor la buget”. Pe un plan mai serios, maăura arată cât de ușor este implementat un sistemul mondial de guvernare.

*

Lovitură dificilă pentru iacobinii din ONG-uri și media, care militau pentru confiscarea extinsă a averilor. Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că abroga acest program la nivel local și statal. Sigur că asta nu înseamnă că la noi nu poate fi introdus urgent; însă, în rapoartele, proiectele și argumentele experților anti-corupție din România, exemplul de bună practică, prin excelență, îl reprezentă legea din SUA, care tocmai a fost suspendată. Legea în sine este de-a dreptul sinistră și a permis ofițerilor de poliție să confiște din 2008 și până în prezent bunuri în valoare de trei miliarde de dolari, în mare parte de la suspecți și nu de la condamnați. Mai mult, pentru a încuraja eficiența organelor, acestea puteau reține 80% din rechiziții.

Articol publicat inițial pe Karamazov

FOTO: Thomas Hawk/Flickr

Articole similare

Top