Săptămâna în bucăți. Distopie moldovenească

Ninel Ganea

Ninel Ganea

Membru asociat al Institului Ludwig von Mises România, a studiat filozofia la Universitatea Bucureşti şi ştiintele politice la SNSPA. Fost jurnalist, el a scris în ultimii ani pentru portalul Karamazov (www.karamazov.ro), iar in prezent lucrează într-o firmă de comunicare şi relaţii publice.
Ninel Ganea

Ultimele postari ale lui Ninel Ganea (vezi toate)

Comisia Electorală Centrală din Chișinău, Republica Moldova, a decis ieri excluderea partidului pro-rus “Patria” din cursa electorală. Motivul îl constituie folosirea surselor de finanțare din afara țării. Pentru a întări decizia, presa moldovenească a difuzat o înregistrare audio cu liderul “Patria” care primește, se presupune, ordine de la un agent FSB. Mai mult, în cursul acestei săptămâni, forțele de securitate de la Chișinău i-au arestat pe membrii unui grup paramilitar pro-rus, care ar fi urmat să declanșeze haosul în țară dacă alegerile indicau o victorie a europenilor. Acum, să redevenim oameni serioși și să vedem cum ar fi arătat știrea dacă în locul unui partid pro-rus ar fi fost vorba de un partid pro-occidental. În primul rând, Freedom House, National Endowment for Democracy și Open Society ar fi denunțat scoaterea în afara legii a unui partid drept un grav atac la democrație și un pas decisiv spre totalitarism. Înregistrarea cu pricina ar fi fost incriminată de experți BBC și CNN ca o făcătură ordinară a serviciilor de securitate rusești. Amnesty International ar fi elaborat în două zile rapoarte kilometrice despre încălcarea drepturilor omului pentru tinerii arestați, idealiști, care nu ar fi vrut altceva decât să demonstreze pașnic pentru democrație. Soros Foundation ar fi organizat proteste de amploare și ar fi condamnat sperietoarea “agenturilor”. Ambasadele SUA, Marii Britanii și Olandei ar fi semnat un protest comun, iar președintele Barack Obama ar fi vorbit elogios despre năzuințele poporului moldovean de a-și călăuzi singur destinul. Din fericire, este vorba doar de un partid pro-rus.

*

Se anunță vremuri grele. Familia Rockefeller a decis să se mute din legendara clădire “30 Rock” din cauza chiriei mari. Imobilul a fost construit în anii ‘30 de John D., iar în anul 2000 a fost vândut, dar familia a păstrat un etaj pentru derularea afacerilor obișnuite. Acum, ca urmare a condițiilor de piață din ce în ce mai dificile, Rockefellerii au părăsit blocul de birouri. Potrivit Forbes, averea familiei se ridică la 10 miliarde de euro, însă, în prezent, se pare că există câteva sute de moștenitori. Loc de economii și chiverniseală ar mai fi… Se poate tăia din investițiile alocate pentru reducerea populației, se mai ia ceva de la mișcarea ecumenistă, se pune stop cercetării pentru diverse vaccinuri. Dorință să fie…

 *

Peste 90% dintre cazurile trimise în instanță de Direcția Națională Anticorupție au parte de condamnări. În Europa, un procentaj excelent este pe undeva pe la 75%. Pentru cei care “votează DNA” este o informație tristă. Undeva, acolo, în sistem există în continuare probleme care împiedică un procentaj maxim. Pentru oamenii obișnuiți din fața televizoarelor, matematica pedepselor înseamnă un jubileu răutăcios. Pentru o minoritate, probabil, statistica de mai sus reprezintă o confirmare îngrozitoare. Să ne închipuim că lucrurile ar sta exact pe dos: mai mult de 90% din cazuri s-ar solda cu achitări și abia restul ar avea parte de condamnări. În cazul acela, nimeni nu ar avea vreo îndoială că există corupție în sistem și ceva nu se leagă. Însă, așa cum stau lucrurile acum, toată lumea laudă eficiența și puritatea unei instituții singulare într-o mare de corupție.

*

Cei preocupați de colectarea slabă la buget ar trebui să utilizeze exemplul IRS, echivalentul ANAF din SUA. Pentru a putea obține informații cât mai precise despre contribuabili (notați că nu vorbim despre indivizi sau persoane!), agenții IRS folosesc identități false. De pildă, inspectorii fiscali s-au deghizat în preoți, călugări sau membri ai ordinelor religioase pentru a vedea cum încearcă oamenii obișnuiți să își ascundă veniturile de mâna lungă a statului. Te duci la confesor să te descarci sufletește, însă acolo “Jupuitu” te așteaptă cu întrebări despre balanța contabilă. Te duci duminica la predică, iar “pastorul” sau “călugărul” îți vorbește despre importanța unei mai bune colectări și despre lărgirea bazei de impozitare. Când România va adopta acest model, cel mai probabil vor apărea cărți cu titlul “Eu votez ANAF”, iar demonstranții din piețe vor face zid în jurul instituției pentru a o proteja de “imixtiunea politicului”.

 *

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Shoigu, a semnat un acord militar defensiv cu Pakistanul. Înțelegerea marchează o premieră în condițiile în care Moscova este un partener tradițional al Indiei, iar Pakistanul a fost văzut în ultimii ani drept o colonie americană. În urmă cu o săptămână, Shoigu a vizitat China pentru a reîmprospata relațiile de cooperare militară cu Beijingul, iar la anul cele două țări vor desfășura exerciții militare în Mediterana și Pacific. În limbaj diplomatic, s-a discutat despre “cooperare”, “pace”, “stabilitate”, dar puteți intui că discuțiile față în față au fost mult mai incitante. În altă ordine de idei, China National Petroleum Corp și Gazprom au semnat recent un acord energetic pentru următorii 30 de ani, prin care gigantul chinez va putea să importe gaze naturale din Rusia. În tot acest timp, Generalul NATO Philip Breedlove a anunțat, la Kiev, că va intensifica sprijinul militar pentru guvernul ucrainian. Nu se știe, însă, cine va conduce bătălia decisivă contra separatiștilor, câtă vreme președintele Ucrainei, Poroshenko, este avertizat în presa americană de lipsă de entuziasm în lupta contra Donbasului.

Articol publicat inițial pe Karamazov

 

FOTO: paginaderusia.ro

Articole similare

Top