Vlad Liceac
Ultimele postari ale lui Vlad Liceac (vezi toate)
- Citigroup investește 100 de miliarde de dolari în combaterea încălzirii globale - 20 februarie 2015
- Există și proprietari de cinema care refuză “Fifty shades of gray” - 20 februarie 2015
- Catolicii țin post pentru încălzirea globală - 19 februarie 2015
UE doreşte înfiinţarea unui post TV în limba rusă care să contracareze „propaganada” şi care ar putea fi funcţional până în luna martie, a anunţat ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius. Televiziunea ar urma să acopere ţările Parteneriatului Estic.
Discuţiile privind înfiinţarea unei televiziuni „anti-propagandă” au avut loc săptămâna trecută în cadrul Consiliului de Miniştri al blocului comunitar.
„Din cauza lipsei de timp, nu am putut intra în amănunte, dar vom continua discuţiile. Sperăm ca până în martie să avem lucruri mai concrete”, a afirmat Linkevicius.
Posturile de televiziune ruseşti s-au confruntat, în ultimii ani, cu acuzaţii de „manipulare” din partea liderilor occidentali. Lituania şi Letonia au impus pe teritoriul lor cenzura unor canale ruseşti, iar Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA, a afirmat săptămâna trecută că „Russia Today” difuzează „neadevăruri”, spre deosebire de presa americană „dinamică, cu informaţii adevărate”. De asemenea, la sfârşitul anului trecut, Edgar Rikevics, ministrul de externe al Letoniei, a anunţat că ţara sa încearcă să convingă UE să aloce fonduri pentru înfiinţarea unui canal TV în limba rusă care să se opună „propagandei”.
Explicaţiile liderilor apuseni sunt oarecum contradictorii. Dacă media rusă se ocupă doar de manipulări şi „neadevăruri”, iar audienţele sunt microscopice, atunci de ce ar mai fi nevoie de înfiinţarea unui post concurent? Apoi, se poate constata fără mari analize, dar cu neplăcere, cam pe ce se duc banii contribuabilor europeni. Nu în ultimul rând, este ingrijorătoare atmosfera de „cetate asediată” care se construieşte în fiecare zi la nivelul Europei. În fine, ştirile RT despre Rusia sunt, într-adevăr, insuportabile, dar soluţia nu stă nicidecum într-un UE-TV cu ştiri la fel de bolovănoase. Mă şi gândesc cu un plictis infinit la reportaje despre succesul fondurilor europene, relatări despre discuţiile savante din cadrul Comisiei, talk-show-uri cu teme precum „carta drepturilor europene” etc.